Seks ting du kan gjøre for å hjelpe flyktningene

Seks ting du kan gjøre for å hjelpe flyktningene

Synes du det er vanskelig å vite hva du kan gjøre for å hjelpe? Her er noen forslag.

Flyktningkrisen kommer stadig nærmere. Hver dag kommer det nå mange som har tatt seg hele veien fra Syria for å unnslippe all elendigheten som herjer deres kjære hjemland.

«Når en innflytter bor i landet hos dere, skal dere ikke gjøre urett mot ham. Innflytteren som bor hos dere, skal være som en av deres egne landsmenn. Du skal elske ham som deg selv. For dere har selv vært innflyttere i Egypt», leser vi i 3. Mosebok 19,33-34.

Synes du det er vanskelig å vite hva du kan gjøre for å hjelpe?

Her er seks forslag, i uprioritert rekkefølge.

1. Meld deg som frivillig på akuttovernatting for flyktninger

Forrige uke kom det over 1200 flyktninger til Norge. De har ikke noe sted å bo, og myndighetene har problemer med å gi dem et godt nok tilbud. Derfor er innsatsen til frivillige organisasjoner som Frelsesarmeen og Røde Kors helt nødvendig. Her trenger de mange frivillige til å være med og organisere, dele ut mat, steke vafler, leke med barna og så videre. Tenk å få være med og gi et smil og litt trygghet til dem som har reist mil etter mil gjennom mange land og endelig kommet frem til målet for reisen.

2. Bli en flyktningguide

De som har flyktet fra krig, elendighet og nød drømmer om en trygg og fredelig fremtid for seg og sin familie. Det å skulle bli kjent med, og integrert i, en ny kultur kan både være vanskelig og skummelt. Livet i Norge blir mye enklere om man har noen til å hjelpe seg med å knekke de kulturelle kodene og som kan vise helt dagligdagse ting som er annerledes enn i hjemlandet. Du kan for eksempel bli det hos Røde Kors.

3. Bli kjent med dine nye naboer eller sambygdinger

Flyktningene som kommer skal få en kommune å bo i. Der skal de bli en del av lokalsamfunnet og etablere nettverket som skal følge dem resten av livet. Våg å si hei, inviter på middag eller spør om du kan komme på besøk. Spill fotball med barna, be dem med på sosiale aktiviteter og inn i organisert virksomhet der du bor. Spør om de har lyst til å være med på trening eller i ungdomsklubben på bedehuset. Våg å være en venn!

4. Gi penger

Av og til kan jeg føle det som at jeg først og fremst gir penger i slike krisetider for «å kjøpe meg god samvittighet». Mine små bidrag føles som en ørliten dråpe i havet som sikkert ingen legger merke til eller betyr noe. Sånn tror jeg vi må slutte å tenke! Selvsagt kan ikke mine hundrelapper løse noen stor krise, men tenk om 1 million nordmenn ga 500 kroner hver. Da hadde vi hatt en halv milliard! Hvis 2 millioner nordmenn ga 1000 kroner hver, ville det blitt 2 milliarder. Organisasjoner som for eksempel Redd Barna og Kirkens Nødhjelp har arbeid som hjelper flyktningene inne i Syria, i nabolandene, rundt Middelhavet og her hjemme i Norge. Vær raus og gi litt av din overflod!

5. Arranger et støttearrangement

Kanskje kan du og noen venner samle en gjeng for å sette fokus på flyktningsituasjonen. Enten bare for dere selv, eller inviter venner eller naboer. Få en til å lese seg litt opp på så hun kan informere og engasjere resten. Finn på noe som gjør at dere kan samle inn noen penger som kan hjelpe og lindre nød. Kanskje kan dette være noe for ungdomsgruppa på bedehuset eller i kirka?

6. Be

Vi tror på en Gud som hører og som lider sammen med de som er i nød. La oss be om fred i Syria, og la oss be for de som er på flukt og de som er redde! La oss be om at vi selv må få Jesu sinnelag og se de som kommer til landet vårt med hans øyne!

Les også kommentaren av Egil Sjaastad: Gud og flyktningene

VG har samlet en stor oversikt over hvordan du kan hjelpe der du bor