Size Zero

Size Zero

Når det å bruke den minste størrelsen ikke er godt nok.

I den nådeløse moteverdenen snakkes det mye om størrelse, vekt og Body Mass Index (BMI). Målet er å gå i Size Zero – størrelse null, og da er det ikke en gang bra nok å bruke størrelse 32 på H&M. Det sier seg selv at å ha en kropp i størrelse null er et umulig prosjekt å begynne på, men allikevel ser det ut til at noen vil prøve. Resultatet av å stadig forsøke å bli slankere kan fort bli sykdommer som anoreksi og bulimi. Spiseforstyrrelser som disse kan i verste fall føre til død. I august 2006 døde modellen Luisel Ramos (22) av at hjertet sviktet. Hun prøvde å overleve på Cola Light og salatblader, og kroppen tålte det ikke i lengden.

«Det irriterer meg at jeg ønsker å være annerledes»

Ja vel, tenker  kanskje du. Det er bare sånn verden er, og det har ingen betydning for meg. Gratulerer, tenker jeg da, du er veldig heldig. For meg er det vanskelig å la vær å sammenlikne meg med andre. Leser jeg et blad tenker jeg; Hun hadde fine overarmer. Ser jeg en film tenker jeg; Tenk hvis jeg hadde den rumpa og så stram mage. Hvorfor tenker jeg det?

Noen har bestemt hvordan det er best å se ut, noen har bestemt hva som er bra og hva som er dårlig. Og innerst inne er jeg kraftig uenig. Jeg liker ikke at jeg ser meg selv i speilet og tenker; hvordan kan jeg se bedre ut? Jeg liker ikke at jeg ved å lese Det Nye, Henne eller Mag blir sittende igjen med dårlig selvtillit og et mål om å forandre på kroppen min. Det irriterer meg at jeg ønsker å være annerledes.

Size Zero-trenden  er heldigvis ikke noe alle kjendiser står inne for, selv om mange lar seg påvirke. Beth Ditto, som er vokalist i The Gossip, har fått kallenavnet ”Size Hero for the Size Zero”. Beth er nemlig ingen Size Zero, og hun er stolt av det.
For noen få år siden bestemte ledelsen for moteuka i Madrid at de ikke vil ha helsefarlig tynne modeller på catwalken. I stedet vil de fokusere på skjønnhet og helse.
Det betyr fortsatt ikke at idealet har blitt sunt nok, men ett skritt i riktig retning er det i hvert fall. Vi vil sannsynligvis aldri finne bare sunne forbilder på catwalken, eller i film- og popindustrien. En ting er sikkert allikevel; vi trenger jenter som Beth Ditto.

”Se så fin du er!”

Øverst på speilet  på badet mitt har venninna mi, som jeg bor med, skrevet; ”Se så fin du er!” Og jeg smiler hver gang jeg ser det. Jeg tror Gud vil si akkurat det samme til meg, og til deg, når du ser deg i speilet ditt. Han ville vel aldri skapt noe halvveis, noe han ikke var 100% fornøyd med?

I Bibelen står det at vi er skapt i Guds bilde, det vil si at han har skapt oss akkurat slik han ville vi skulle se ut. Da kan verken jeg eller en trend i moteverdenen si at jeg ikke er pen nok, eller ikke er tynn nok.
Da Gud skapte verden sa han at det han så var godt. Gud sier til og med at jeg er dyrebar i hans øyne, aktet høyt og elsket av han (Jes 43,4). Hvorfor har jeg da et ønske om å gjøre meg selv mindre? Jeg er veldig glad for at jeg skal få slippe å bestemme selv om jeg er perfekt.

Ill.foto:  Tollieschmidt på Flickr.com

Sex & sånn

Sex og sånn er spalten hvor vi tar opp spørsmål rundt for eksempel seksualitet, forelskelse og forhold, på et bibelsk grunnlag.