Ung i dag

Ung i dag

Sorry! Sorry for at jeg ikke forstår alt

Eller skal jeg si vi. Sorry for at vi (som nettopp eller for en stund siden, var ferdig med tenåra), ikke forstår alt. Presset om å være vellykket. Presset om å være tilgjengelig hele tiden.

Jeg har etter  noen runder med meg selv forstått at jeg har passert russetiden. Jeg tenker selvsagt at jeg er ung til sinns, men kroppen eldes og livet har gitt meg noen aha-opplevelser. En av disse aha-opplevelsene gikk opp for meg nylig. Det var rett og slett at jeg ikke forstår alt. Jeg fikk nylig tilsendt en artikkel fra en kompis. Artikkelen i aftenposten startet med følgende sitat:

«Jeg har aldri vært så stressa i hele mitt liv. Når jeg skal sove, har jeg hjertebank, puster tungt og får ikke sove på én time. Noen ganger drømmer jeg om å reise langt bort fra presset. Jeg har grått mange ganger.»

Hvorfor kan jeg finne på å bruke tidenes dårligste uttrykk?

Jeg tror ikke  innsenderen verken var lat eller sutrende, men jeg tror at ungdom i dag utsettes for mer stress enn tidligere generasjoner. Kanskje tar jeg feil, men jeg tror det. Det er bare litt over 10 år siden jeg var 19 år, og bare på de åra har mye forandret seg. Jeg tror ikke jeg/vi forstår hvordan det er å motta 50 – 80 sms hver dag, i tillegg til chatter, e-post, facebook og Skype. Jeg vet ikke om jeg forstår hvordan det er å bli vurdert hver eneste dag, på mange arenaer. Sorry for at jeg ikke forstår alt.

Når jeg ikke forstår alt, er det lett å komme med dårlige kommentarer. Jeg kan tenke 10 år tilbake å tenke: «alt var bedre før». Hvorfor kan jeg finne på å bruke tidenes dårligste uttrykk? Ting var ikke bedre før, bare annerledes. Der jeg kunne vokse opp uten å bli avslørt på facebook, der lever kanskje du med facebook hele tiden. Der mine foreldre kunne vokse opp uten å få livene sine brettet ut i reality serier, der har du vokst opp med Paradise hotel. Ting var ikke bedre før, bare annerledes.

Det er så alt for lett å dra alle over en kam eller dømme alle, for det noen få gjør. Vi mennesker er verdensmestere til det. Et eksempel:

En norsk politiker  sa nylig at hun var skremt av hvor late ungdom var. Hun viste dessverre ikke hva hun pratet om. Det finnes nemlig INGEN dokumentasjon for at man er mer late nå enn tidligere. Isteden FINNES det dokumentasjon for det motsatte. Kanskje hun bare ikke forsto alt?
Hvorfor skal noen syte over at tenåringer er late, når de ikke er det? Dagene er fylt med skole, trening, arbeid og venner. Det forventes at man alltid skal være tilgjengelige, og dere er tilgjengelige, alltid! Dagene blir fylt med glede, sorg, smerte, plikter, latter, humor. La ingen fortelle dere at dere er late. For hvem kan kalle dere late når dere ikke bare må redde 6`eren i norsk, men også på kroppen. 75 prosent av dagens 13- til 18-åring trener mellom skole og lekser. Det er stadig færre som aldri er aktive.

Ikke la min generasjon, eller mine foreldres generasjon få sette begrensninger for deres uttrykk

Vær stolt av  din egen generasjon. Vær stolt av deg selv.

Forrige uke var jeg på UL(kristen festival i regi av NLM). Der så jeg en generasjon av unge som skaper sitt eget. Sine egne sanger, egne samtaler og egne uttrykksformer. Det som ikke er nytt er budskapet, det er helt likt som tidligere generasjoner. Men det er med egne ord. La troen få sine egne ord. Lag egne sanger, slik dere ønsker å uttrykke dere. Ikke la min generasjon, eller mine foreldres generasjon få sette begrensninger for deres uttrykk. La ikke kritikk, spydige kommentarer eller nedsettende holdninger få begrense dere. Vær deg selv, og vær stolt av at du er ung i 2011. Kanskje jeg ikke vil forstå alt, men jeg skal prøve, jeg lover!

Jeg er stolt av tenåringer i 2011. Stolt av måten dere takler hverdagen på. Vær stolt av deg selv!

Guttesnakk

En torsdag i måneden er det guttesnakk på iTro, med Hans Arne Sanna.

Like ofte er det jentesnakk.

Her tar vi opp alt det som jenter og gutter er opptatt av. Fra jente til jente, og gutt til gutt. Har du noe du ønsker å spørre jentesnakk eller Hans Arne om kan du sende en epost til iTro@nlm.no så setter vi dere i kontakt med hverandre. Har du et tema du vil de skal skrive om – tips i vei!