Valget og oss (meg)

Valget og oss (meg)

Gutta, om noen dager er det valg i Norge.

Ja, det er et kjedelig tema. Allikevel tenkte jeg at jeg bare skulle dele noen tanker jeg gjorde meg her om dagen.

Mine tanker om valget 2011:

Det er valg  igjen! Jeg skal stemme. Jeg bruker å stemme. Det er noe jeg bare må, vis ikke må jeg holde kjeft til neste valg. Da kan jeg ikke klage på politikere i 2 år, og det er uaktuelt. Bruker man ikke stemmebilletten, så har man heller ingen uttalelsesrett, det er hvert fall min mening.

Kanskje du er blant de heldige 16 åringene som kan stemme i år, stem! Neste gang håper jeg at alle 16 åringer kan stemme. Eller kanskje du er 18 år og kan stemme for første gang, stem! Det er kjipt å holde kjeft i 2 år.

Jeg er veldig for ny stadion, så det betyr noe

Jeg har i  skrivende stund ikke helt bestemt meg for hva jeg skal stemme, det står mellom 2 partier. Derfor sjekket jeg litt om jeg kunne finne noen typiske manne – ting, som kunne bli avgjørende i valg av parti.

Nå vet jeg ikke helt hva som er manne-ting, men jeg fant et eksempel, fotball. En undersøkelse jeg kom over hadde fått alle partiene i Oslo til å si hva de mente om at Vålerenga skulle få ny stadion. Jeg er veldig for ny stadion, så det betyr noe. Jeg forsøker å finne saker i politikken som kan bety noe for mitt valg.

Men seriøst, jeg kan ikke velge ett parti utfra en sak om fotball. Det er det som er problemet med politikk. Jeg kan stemme egoistisk, altså hva som kun gagner meg, her og nå, men så må jeg tenke på fellesskapet da. Jeg må sjekke hva partiene mener om barnehager(viktig for noen av kompisene mine), miljø, skoler osv. Valget står til slutt mellom mine egne ønsker alene eller meg og se meg i et fellesskap. Et eksempel til. Jeg er odelsgutt. Det betyr at jeg har en gård å bli kvitt. Egoistisk sett, så kunne jeg da stemt slik at jeg kan få mest mulig penger for den gården, men gagner det fellesskapet? Er det bra for bygder, landbruket og mine naboer? Jeg vet ikke enda, har ikke bestemt meg.

Men det betyr ikke at jeg skal havne på tidenes egotripp, fordi jeg også skal elske min neste som meg selv

Jeg, eller alle!  En av de setningene som utfordrer meg mest i bibelen er denne: «du skal elske din neste som deg selv». Jeg skal på den ene siden få elske meg selv. Jeg skal være mann, og stolt av det. Jeg skal bruke mine gaver, og være stolt av dem. Men det betyr ikke at jeg skal havne på tidenes egotripp, fordi jeg også skal elske min neste som meg selv.

Vi har (og skal ha) ulike syn på hva som gagner fellesskapet. Men de verdiene vi har som menneske (jeg som kristen og mann) preger mine valg, også politisk. Da må jeg se på mine verdier, tenke på hva som er bra for meg, og fellesskapet, så finner jeg partiet jeg vil stemme på. Det valget er fritt, ditt også!

Jeg jobber i  en menighet med unge mennesker. I valgtider er en ting enormt viktig for meg: at alle skal føle de har frihet til å stemme det de vil. Det finnes ikke et Jesus parti, eller et parti for kristne. Om man stemmer SV, Venstre eller FRP, så har ikke det noe med mitt forhold til Gud å gjøre. Det gjør meg ikke noe mer kristen å stemme et bestemt parti. Jeg skal ikke bli mer verdsatt i menigheten vis jeg stemmer et bestemt parti. Jeg vil være i en menighet hvor alle partier er representert. Vi skal ha frihet til å stemme det vi mener er rett for oss, både med tanke på oss selv, og fellesskapet.

Så bruk din stemme. La oss være en generasjon som bruker vår stemme i fellesskapet.

Ill. foto:  MACPIT på flickr

Guttesnakk

En torsdag i måneden er det guttesnakk på iTro, med Hans Arne Sanna.

Like ofte er det jentesnakk.

Her tar vi opp alt det som jenter og gutter er opptatt av. Fra jente til jente, og gutt til gutt. Har du noe du ønsker å spørre jentesnakk eller Hans Arne om kan du sende en epost til iTro@nlm.no så setter vi dere i kontakt med hverandre. Har du et tema du vil de skal skrive om – tips i vei!