Vil velge. Skal velge. Snart.

Vil velge. Skal velge. Snart.

Noen ganger er det bare helt umulig å velge.

Tema på iTro i desember er Alternativ.

Hvor mange valg  har du tatt idet du står opp om morgenen? Da har du iallfall valgt å stå opp. Kanskje har du valgt å ikke stå opp da klokka ringte først for en halv time siden, og så hvert femte minutt etter det. Kanskje har du bestemt deg for å dusje, eller å la være å dusje, for å spise frokost eller la være å spise frokost. Og det blir ikke færre valg å ta resten av dagen. For ikke å snakke om i løpet av et liv.
Noen ganger må man velge i sekundet også. Stress.

Med en varierende grad av viktighet er det mange valg å ta

Det er rart  det skal være så vanskelig å bestemme seg for om man skal ha coca cola eller pepsi, taco eller pizza, sjokolade eller potetgull. Om man skal spille Fifa eller strikke lue, se en film hjemme eller gå på kino, gå trappene eller ta heisen, ringe eller sende sms. Om den første bilen skal være en Golf eller en 240, om studieoppholdet i utlandet skal være i Usa eller i Frankrike. Om man vil være i et forhold eller ikke, om man vil ha en ekstra cheeseburger på MacDonalds, om man skal legge seg nå eller for lenge siden. Med en varierende grad av viktighet (får man kanskje si) er det mange valg å ta.

For alternativene er mange. Vi har stort sett alle valgmuligheter for oss. Da kan det bli frustrerende. Det hadde vært lettere uten. Tenk om vi kunne hatt en oppskrift så nøyaktig at vi bare kunne følge den. Der det sto at «I dag bør du spise pizza, ikke taco». Og «Gå for en 240, det er definitivt den kuleste rånebilen».

Vi liker jo friheten til å velge også

Da hadde vi sluppet frustrasjonen med for mange alternativer, men antageligvis hadde vi hatt en ny frustrasjon over mangelen på alternativ. Vi liker jo friheten til å velge også, selv om noen av oss kan bruke en halvtime på å finne ut om man skal poppe popcornet eller gå for en pose potetgull.
Og så er  det lov å tenke over hva man går rundt og tenker på. Man kan velge hva man bruker tid på å velge. Noen valg får mindre konsekvenser enn andre. For eksempel om du velger taco eller pizza til middag. Man kan lære seg og bruke tid på de viktige valga, og iallfall vite at du tar valg. Til å med når du lar være å velge.
Ill.foto:  Picrad på flickr

_______________________________