10 gode julefilmer (som ikke er Love Actually eller The Holiday)

10 gode julefilmer (som ikke er Love Actually eller The Holiday)

iTro hjelper deg i gang med julefilmsesongen.

Tips & triks

Vi i iTro har omsorg for hele deg, og har en overflod av mer eller mindre fornuftige råd til enhver anledning.

Det finnes utrolig mange julefilmer der ute, og nesten ukentlig produseres det nye.

Derfor ønsker vi å hjelpe deg med å skille gull, røkelse og myrra fra gråstein, og dele 10 av våre favoritter (som ikke er Love Actually, The Holiday eller Home Alone).

Veien til Betlehem

(Kan leies hos flere strømmetjenester)

Er du blant dem som har hørt juleevangeliet mange ganger, er det en viss fare for at autopiloten aktiveres så fort du hører ordene ”Og det skjedde i de dager …”

Og med fare for å ta munnen for full er vel også de færreste av oss eksperter i å se for oss hvordan det var i Midtøsten rundt år 0 f./e.Kr.

Veien til Betlehem, fra 2006, kan hjelpe oss litt på vei med begge deler.

Den gir et troverdig bilde av hvordan forholdene kan ha vært rundt Jesu fødsel, uten det overidylliserte preget vi fort ser for oss, i det vi følger Josef og Maria i tiden før og fram mot denne første julaften, på deres ferd mot Betlehem.

 

It’s a Wonderful Life

(Kan leies eller kjøpes hos flere strømmetjenester)

It’s a Wonderful Life er en feelgood-julefilm fra 1946, som stort sett topper alle seriøse lister over beste julefilmer.

Men: Dette er ikke filmen for deg som liker spesialeffekter som farger og raskt tempo, da finnes det nok andre og bedre alternativer.

George Bailey har helt fra han var liten hatt store planer om å oppnå store ting. Han ville se verden, få en god utdannelse og skaffe seg en viktig jobb.

Men hele tiden oppstår det situasjoner der folk trenger hans hjelp, og dette hindrer ham i å forlate den lille hjembyen Bedford Falls.

Når George hele tiden blir hindret i å oppnå ambisjonene sine fordi han ser behovene til de fattige rundt seg, føler han at livet er mislykket, og tenker at verden hadde vært bedre uten ham.  Men en engel blir sendt for å hjelpe ham å se livet sitt i et nytt perspektiv.

Filmen er rangert som den 25. beste filmen på IMDb.

 

En dag uten krig / Joyeux Noël

Skyttergravene på en slagmark under første verdenskrig havner fort nederst på lista over steder man vil feire jul.

Dette er likevel utgangspunktet for denne sanne historien fra 1914, der soldatene trosser ordrene de har fått, og tar en pause fra den brutale krigen.

De forlater skyttergravene og møter fiendene sine for å utveksle julegaver og ha en slags julefeiring sammen, der de legger fiendskapet til side for en dag, og feirer jul som et lyspunkt i det totale mørket de ellers er omgitt av.

 

The Star

(Kan leies kjøpes hos flere strømmetjenester)

Har du noen gang lurt på hvordan den første jula ble opplevd fra dyrenes perspektiv? Antagelig ikke. Dette er likevel utgangspunktet for denne overraskende gode animasjonsfilmen fra 2017.

Her møter vi eselet Bo, duen Dave, sauen Ruth, som plutselig blir sentrale brikker i historien rundt Jesu fødsel, der kong Herodes er ute etter å drepe ham.

Til tross for å være en animasjonskomedie får The Star frem noe av alvoret og storheten i den opprinnelige julefortellingen.

 

Narnia – Løven, heksa og klesskapet

(Tilgjengelig på Disney+)

Narnia-universet, som er skapt av den kristne forfatteren C.S. Lewis, er et av de mest vellykkede fantasy-universene som er laget. De fire barna Lucy, Peter, Susan og Edmund gjemmer seg i et klesskap, som viser seg å være en portal inn til landet Narnia.

Narnia er under kontroll av en ond heks, og hun har forbannet Narnia slik at det «alltid er vinter, men aldri er jul». Det eneste håpet Narnia har er ryktene om den mystiske løven Aslan, som en gang skal komme og hjelpe dem til frihet.

Filmens handlingsforløp minner mye om historien vi kan lese i Bibelen, om kampen mellom det gode og det onde, der den gode løven Aslan fungerer som et tydelig bilde på en Gud som kom for å sette de undertrykte fri.

 

A Christmas Carol

Denne klassiske julehistorien skrevet av Charles Dickens, handler om den rike mannen Ebenezer Scrooge som hater jul og er likegyldig til alle menneskene rundt seg.

Men et besøk fra tre ånder på julenatten får ham til å se både jula og menneskene rundt seg på en ny måte.

Historien finnes i hvert fall i 15 forskjellige filmatiseringer, men jeg vil anbefale enten:

  • Den litt mørke 1984-versjonen med George C. Scott
  • Animasjonsfilmen fra 2009 med Jim Carrey (Disney+)
  • Disney-tegnefilmversjonen Mikkes juleeventyr (Disney+)
  • Eventuelt En Muppet Julefortelling, hvis du liker dukkefilmer… (Disney+)

 

Mens du sov

(Tilgjengelig på Disney+)

Det finnes mange julerelaterte romantiske komedier å velge mellom. I tillegg til de kjente klassikerne The Holiday og Love Actually, kan Mens du sov trekkes frem som en liten juleperle.

Peter blir ranet og kastet foran et tog. Lucy, som har vært betatt av Peter en stund, redder ham, men han havner i koma. Hun blir med til sykehuset, og plutselig tror både legene, sykepleierne og hele familien til Peter at hun er hans forlovede.

Gjennom jula blir hun mer og mer knyttet til familien hans, og det blir vanskeligere og vanskeligere å oppklare at de ikke egentlig er forlovet. Men hva vil skje hvis Peter våkner opp?

 

 

Stora tabberaset i Katthult

(Tilgjengelig på NRK Nett-TV)

Juleepisoden om Emil i Lønneberget er kanskje det vakreste Astrid Lindgren noen gang har laget.

Når Emil bruker sin rampete kreativitet til å stelle i stand en uforglemmelig julekveld for de eldre menneskene på fattighuset i bygda, blir resultatet et nydelig eksempel på nestekjærlighet mot dem som trenger det mest.

Det bør også nevnes at den onde «Kommandoran» som lurer i kulissene for å stjele til seg de fattiges mat og gaver, fort seiler opp som julefilmhistoriens verste skurk.

 

A Charlie Brown Christmas

(Tilgjengelig på Apple TV+)

Charlie Brown vet han burde være glad i jula, men han er lei seg. Det kommersielle fokuset rundt jula gjør at han har mistet evnen til å glede seg.

Både juleskuespill og juletrejakt blir forsøkt i prosessen med å få gleden over jula tilbake, men uten suksess.

Charlie spør nærmest i desperasjon  om det ikke er noen som kan hjelpe ham å finne ut hva som er poenget med jula, og vennen hans forteller om den første jula.

Kanskje kan denne korte tegnefilmen fra 1965 være like aktuell i dag, over 50 år senere?

 

 

Bjelleklang (Jingle All the Way)

(Tilgjengelig på Disney+)

I den dodgy enden av julefilmskalaen finner vi Bjelleklang. Arnold Schwarzenegger har hovedrollen i denne perlen av en juleklassiker som garantert får deg i en helt annerledes julestemning enn du er vant med eller ønsker.

Schwarzenegger har vært en dårlig far det siste året, og prøver å legge inn en siste ”vær ekstra snill”-innspurt for å balansere dette regnskapet før jul. Dette skal gjøres ved å skaffe sønnen den ettertraktede actionfiguren ”Turbo-Man” i julegave. Koste hva det koste vil.

Dessverre for Schwarzenegger var dette den store julegavehiten i 1996, og gaven er utsolgt overalt. I jakten på Turbo-Man må han sprenge et lokale, banke opp en liten gjeng, håndtere sin nye erkefiende Myron som er ute i samme ærend, og kle seg ut som Turbo-Man selv, idet han ydmyker både seg selv og julas idealer på veien mot anerkjennelse fra sønnen.

Dette er definitivt filmen for deg som liker julefilmer i den etiske gråsona, og tenker at materialismen får for liten plass i juletida.

Bon appétit!

 

 

Veien til betlehem

Tips & triks

Vi i iTro har omsorg for hele deg, og har en overflod av mer eller mindre fornuftige råd til enhver anledning.