Extol – Extol

Extol – Extol

Det norske, kristne heavy metal-bandet Extol er tilbake med sitt første album siden 2007, og tekstene dreier seg stort sett om betraktninger over livet med Gud.

Hørt

Extol – Extol

Indie Records, 2013

<b>Extol</b> er et norsk, kristent heavy metal-band, bestående av medlemmene Ole Børud, Peter Espevoll og David Husvik.

I 2005 ble bandet nominert til <a title=»Spellemannprisen» href=»http://no.wikipedia.org/wiki/Spellemannprisen» target=»_self»>Spellemannprisen</a> for beste norske metalplate.

Slutten av 90-tallet var en spennende tid for dem som var interessert i kristen heavy metal.

Flere av de gamle traverne, som Mortification, Tourniquet og Living Sacrifice, var fremdeles oppegående, og en mengde nye, spennende band dukket opp. Flere av dem var fra Norge, og best av dem alle var Extol.

Bandet vakte oppsikt og fikk en fanskare langt ut over de kristne platekjøpere

Den første plata, «Burial», kom i 1998 og Extol var ikke bare «bra til å være kristent», men ble et av de ledende nye bandene i norsk ekstremmetall. Bandet vakte oppsikt og fikk en fanskare langt ut over de kristne platekjøpere.Plate nummer to kom i 2000 og fikk navnet «Undeceived». Extol klarte med denne plata å overgå debutalbumet på alle felt, og populariteten vokste.

På tredjealbumet «Synergy» fra 2003 ble musikken veldig teknisk og komplisert, og selv om den var ganske annerledes enn «Undeceived» var plata god. Men på «The Blueprint Dives» fra 2005 byttet Extol ut flere bandmedlemmer, og skiftet stil dramatisk. Selv om denne plata også stort sett ble godt mottatt, med Spellemannsprisnominasjon og det hele, har det vært stille fra Extol siden da.

Jeg hørte på «Undeceived» flere ganger om dagen i lang tid

Selv var jeg blant dem som elsket «Burial», og som gledet meg som et barn gleder seg til julaften til «Undeceived» skulle komme. Slik jeg så det, måtte «Undeceived» være omtrent den beste plata noensinne, og jeg hørte på den flere ganger om dagen i lang tid. Jeg falt ikke helt for det tekniske fiksfakseriet på «Synergy», men synes likevel plata var god.

Jeg ble derimot dypt skuffet av «Blueprint». Mitt kjære tunge og tekniske Extol hadde totalt skiftet stil, og på konsertene hadde gutta omtrent sluttet å spille de gamle sangene som jeg elsket. Jeg følte meg rett og slett sveket.

Jeg trakk et lettelsens sukk da jeg hørte de første klippene fra den nye plata

Spenningen var stor da Extol annonserte at de skulle gjøre comeback – hvordan kom det til å låte? Jeg trakk et lettelsens sukk da jeg hørte de første klippene fra den nye plata: Extol har vendt tilbake til den tunge, tekniske og brutale stilen jeg ble så glad i for godt over ti år siden.

Det er teknisk, det er tungt, det er brutalt og det er melodiøst – det er slik Extol skal låte. Vokalen til Peter Espevoll er brutal og tøff, trommis David Husvik og gitarist/bassist Ole Børud viser seg som de dyktige instrumentalistene de er, og setter sine særpreg på musikken. Lydbildet blir stadig krydret med den klokkeklare stemmen til Børud, og en lekende gitarsolo nå og da.

Tekstene dreier seg stort sett om betraktninger over livet med Gud

Tekstene er det stort sett Espevoll som står for, og Extol er som alltid tydelig på sitt ståsted. Det dreier seg stort sett om betraktninger over livet med Gud, med de utfordringer og gleder man møter på. Tekstene er modne og gode.

«Extol» er ei veldig god plate, men jeg føler samtidig den kunne vært bedre. Jeg savner litt mer groove, av sorten vi har hørt på låter som «The Prodigal Son» og «Time Stands Still» på tidligere plater. Musikken hadde med det svinget litt mer, og vært litt mer fengende. Et par gitarsoloer finnes på plata, men slikt må det gjerne være mer av! Med dette kunne ei god plate blitt enda bedre.

Uansett er det veldig gledelig å kunne konstatere at Extol endelig er tilbake. Jeg har savnet dere!

 

«A Gift Beyond Human Reach» fra den nye plata.

Lyrics:

Incomprehensible, captivating
Flawless and beautiful

By the desire of the Creator
The essence of life poured out in every being
Not by mere chance, but with a purpose
Shaped in the likeness of the Triune
Come into existence to love, to worship, to connect

Seeds come alive, a mystery hidden from man
In perfect balance, a perfect composition
Trusting eyes, sparks of life
Completely dependent, yet without fear
Surrendering to the father’s arms

Vitality provided from the source
A gift beyond human reach
Not bound by time and space
Destined to the eternal – not bound by time

Incomprehensible, captivating
Flawless and beautiful

Foto: extolofficial.com /Kenneth Ekse Røstad Jensen

extolofficial.com / Kenneth Ekse Røstad Jensen

Hørt

Extol – Extol

Indie Records, 2013

<b>Extol</b> er et norsk, kristent heavy metal-band, bestående av medlemmene Ole Børud, Peter Espevoll og David Husvik.

I 2005 ble bandet nominert til <a title=»Spellemannprisen» href=»http://no.wikipedia.org/wiki/Spellemannprisen» target=»_self»>Spellemannprisen</a> for beste norske metalplate.