Fem juleplater verdig en konge!

Fem juleplater verdig en konge!

I adventstiden legger hundrevis av artister ut på juleturnéer. I tillegg slippes det singler og album tettere enn snøfnugg, men hvor er plata som gir den ordentlige julestemningen? 

Hørt

Tro gir deg tips til magiske juleplater som du kan kose deg med i desember.

I videreføringen av musikkartikkelen «25 julesanger – for enhver situasjon» har vi i iTro lyst til å løfte frem julemusikk som ikke bare tar en Love Actually, og tvinger poplåter ned i julestrømpen. Det finnes utrolig mye vakkert, og hele spekteret av advent og julehøytid blir tonesatt. Enten du ønsker en jordnær skildring av krybben og den ydmyke ankomsten til Jesusbarnet, eller et feststemt englekor med blåserekker, skal du få noen gode tips her! En personlig oppfordring er  å kjøpe noen av disse platene og gi en gave til en som er glad i musikk.

Dette utvalget har hele juleplater i fokus, med gode tekster, og høy musikalsk kvalitet som passer til ulike stemninger. Bli med, så åpner vi den første pakken!

Julebukk i verdensklasse

Den første juleplaten er Christmas av vokalgruppen The Singers Unlimited. De banet veien for grupper som Take 6, Pentatonix og Pitsj, med prisebelønte vokalarrangementer. Christmas kom ut i 1972, og rommer velkjente tradisjonsmelodier, såvel som noen skjulte skatter. Uten behov for andre instrumenter enn fire sangere klarer The Singers Unlimited å male frem lystige juletoner og klanger som gir ro i sjelen. Mange av disse tekstene går rett inn på Jesu fødelseshistorie og hva hyrdene på Betlehemsmarkene kan ha tenkt idet de hørte og så englekoret.

Favorittspor: Night Bethlehem og O come all ye faithful.

Tvillinger i stallen

I 2013 fikk den velklingende duoen Garness velfortjent oppmerksomhet omkring juleplaten Barnet i krybben. Den ble blant annet omtalt som årets beste norske juleplate i Dagbladet, noe som er lett å forstå for den som har vært på konsert med dem. Albumet inneholder et lite dryss gjesteartister, arrangementer i særklasse og noen sjarmerende innblikk i julefeiringen hjemme på vestlandet. Det klinger varmt, autentisk og bærer hele tiden med seg en lengsel etter håp, fred og en forløser. Garness balanserer egne komposisjoner med tradisjonelle juletoner. Ta deg god tid til denne perlen av ei plate! For liveopplevelsen kan du også se Stille natt, som gikk på NRK på lille julaften.

Favorittspor: Det hev ei rose sprunge og Fangens Julekveld

Indiepopens juleevangelium

Der idéene til julegaver tar slutt, har Sufjan Stevens svaret! Mellom 2001 og 2006 lagde han fem EP’er med julelåter. Songs for Christmas rommer det samlede resultatet. Julen klinger i folk og americana med blokkfløyter og banjo. Stevens har i store deler av sitt artistvirke hatt tekster som tydelig kommuniserer hans kristne tro, og i utvalget av julemelodier har han sørget for å ha med solide evangeliske tekster. Med Stevens sine signaturtrekk: sparsommelige produksjoner, kreative arrangementer og nær vokal, gir Songs for Christmas et alternativ til den animerte Disney-jula. Denne platen kan være et friskt pust til den som kjenner seg tynget av tradisjonspresset om sju kakeslag og dyre gaver. Sufjan Stevens kan være en inspirasjon til å tenke nytt og tenke selv.

Favorittspor: O come, o come Emmanuel og Come on! Let’s Boogey to the Elf dance!

Skandinavisk soul og julegroove

Fra øst kom det vise menn til Bethlehem. I Someday at Christmas kom svenske Samuel Ljungblahd sammen med Ole Børud for å leke seg skamløst med både kjente og ukjente julelåter. De presenterer et lunt retrosound med massevis av glimt i øyet, samtidig som det rommer anerkjennende nikk til legender som Marvin Gaye og Donny Hathaway. Det blir da naturlig at tekstene er på engelsk, og gjerne vil overraske noen skandinaviske lyttere.

Børud og Ljungblahd har med seg et stjernelag av musikere, og tar modige valg i arrangeringen for å sette tradisjonene i et nytt lys.Denne platen er for deg som liker å vrikke litt ekstra på krumkakejernet og kjevle i takt med dansevennlig julemusikk.

Favorittspor: I pray on Christmas og We three kings

Svingende storband rundt juletreet

Det er mange måter å få varmen i kroppen når kulda setter inn. Man kan ta seg en kopp gløgg eller kakao, sette seg foran peisen eller sette Michael Bublés Christmas på anlegget. Sistnevnte gjør susen så til de grader, med hele 19 spor og godt over 110 minutter med musikk. Her kan man lytte seg blid på klisjéer og store orkesterarrangementer. Bublé selv gjør en enestående jobb i å synge så livaktig at man kan tro han sitter i stua. Sjangermessig kan det kalles jazz, men musikken er så lett å like at hele familien kan finne seg en favoritt på denne juleplaten. Michael Bublé er nok ikke kjent for å ha mye forkynnende tekster, men på Christmas viker han ikke for låter som klart viser at Jesu fødsel står sentralt i julen. Silent Night er faktisk spor nummer ti.

Favorittspor: Frosty the Snowman og Silent Night

From all of us to all of you

Vi ønsker deg god lytting og en fredfull adventstid. Måtte musikken gi deg et smil om munnen, lave skuldre og et tydelig blikk på han som er årsaken til hele høytiden: Jesus.

Hørt

Tro gir deg tips til magiske juleplater som du kan kose deg med i desember.