Hverdagstanker og solskinnsrock

Hverdagstanker og solskinnsrock

Switchfoot er ute med det nye albumet "Where the Light Shines Through". Det er fylt med en gjesteopptreden av Lacrae, mildt forvrengte gitarer og tekster hvor Gud skinner gjennom.

Hørt

Switchfoot – Where the Light Shines Through
Lansert: 8. juli 2016
Utgitt på Universal Music LLC

I 2016 feirer Switchfoot 20 år som band og slipper med det sitt tiende studioalbum: Where the Light Shines Through. Albumet følger deres forrige utgivelse, Fading West, som også inkluderte en reisedokumentarfilm med samme tittel.

Fading West markerte et dreiepunkt for Switchfoot, og dette setter også sitt særpreg på Where the Light Shines Through.

Gjesten Lacrae

Switchfoot har hatt uendret bandbesetning siden de ble en kvintett i 2006, og utnytter nå potensialet i hvert medlem mer og mer, gjennom alternativ instrumentbruk, fyldige korharmonier, og svevende synther.

Toppen av kransekaka kommer i form av en overraskende gjesteopptreden fra hiphopstjernen Lecrae.

«Kristenband»

Mye kan sies om Switchfoot, som for eksempel at vokalist Jon Foreman har unngått merkelappen «kristenband». Likevel er bandet godt kjent blant kristne, og tekstene deres har berørt og inspirert mange.

Vi ser sjelden oppslag og diskusjoner om hvorvidt en bestemt snekker eller advokat er troende, så hvorfor skal musikere få dette stempelet?

Jon Foreman, frontfigur i Switchfoot.
Jon Foreman, frontfigur i Switchfoot.

Tittelsporet på albumet Where the Light Shines Through rommer en tekst som er sammenlignbar med Paulus’ ord om skatten i leirkrukker (2. Kor 4:5-7). Det er kanskje den mest poetiske og forlokkende tonesettingen av det skriftstedet jeg noensinne har hørt. De mildt forvrengte gitarene klinger durstemt under en tekst som skildrer virkelighetsnære opplevelser av motgang. Resultatet er likevel håpefullt: «We sing these broken prayers where the light shines through».

Kontrastene

Hele albumet utspiller seg i kontrastene mellom hverdagskamper og solskinnsrock. Kanskje er det også her vi kan skimte noe av bandets trostanker?

Ain’t we all just Abrahams son? Saint and sinner with the song and drum. And we’re fallen on our knees, we all bleed the same.

Med rom for tolkning, kan det se ut som at Switchfoot heller ønsker rom for ærlighet og åpenhet om livets omveier enn å spre om seg med merkelapper.

Mer enn college-rock

For det blotte øre, kan låter som Bull in a China Shop høres ut som en mer moderne versjon av bandet Smash Mouth, men det finnes mer ved Switchfoot enn college-rock!

Snedig valg av taktart og hint av disco i låta Float, kraftfulle tekster om livets mening i Live it well, og albumets vakreste låt: I won’t let you go. Gjennom den, kan vi skimte en Gud som er tilstede i kampene og kaoset vårt. Han skinner gjennom sprekkene, i det sterkeste albumet Switchfoot har sluppet siden Vice Verses (2012).

Hørt

Switchfoot – Where the Light Shines Through
Lansert: 8. juli 2016
Utgitt på Universal Music LLC