Julemusikk!

Julemusikk!

På tide å kjøre full julestemning i høytalerne.

Hørt

CDer:

Jadon Lavik – Christmas (2011)

Take 6 – The Most Wonderful Time Of The Year (2010)

Jeremy Camp – Christmas: God With Us (2012)

Samuel Ljungblahd & Ole Børud – Someday At Christmas (2012)

Endelig er det desember, og endelig er det helt uten tvil og uten fare for å møte kritikk fra noen hold fullstendig lov til å høre på så mye julemusikk som man bare orker. Her er et lite knippe av iTros favoritter denne jula.

Jadon Lavik – Christmas (2011)

Få gjør gitarbasert visepop-lovsang med hint av country enn Jadon Lavik. Han skriver gode sanger selv, og er ikke minst en mester på å vri og vende på gamle sangboksanger til de er enda flottere enn de pleide å være.

På fjorårets julealbum tok han for seg et knippe kjente engelske julesanger, og gjorde det han gjør best: Ga dem sin egen lille vri. Christmas er akustisk, akkurat passe vaklevoren folkpop, av og til litt garasjeband-på-låven, av og til mer sove-foran-peisen, og hele tiden skikkelig, skikkelig fint. Det kan minne litt om Sufjan Stevens, bare uten innslagene av, øh, galskap…

(Når det er sagt, har forresten den godeste Sufjan selv kommet med en ny julesamling med fem cd-er fullstappet av enda litt mer vaklevoren og småsprø julemusikk i beste indie-stil. De er i høyeste grad vel verdt å sjekke ut.)

Take 6 – The Most Wonderful Time Of The Year (2010)

Take 6 er en amerikansk a cappella gospel-sekstett. En ganske lang betegnelse, og det passer jo bra, for disse karene har holdt det gående i over tretti år! Ikke at det merkes på noen som helst måte, for her er det ingen tegn til slitasje. Gruppa pøser fremdeles ut album etter album med førsteklasses, jazz- og r&b-influert gospelpop, og ikke minst har det to år gamle julealbumet deres alt som skal til for å kalles en solid klassiker.

For dette er fløyelsmyk, gløggluktende, polert amerikansk jul fullstappet av alle de kjente juleklisjesangene – men så proppet av humor, musikkglede og latterlig presis stemmeføring at man ikke kan gjøre annet enn å lene seg tilbake og drømme om peis, snø og juletrær så svulmende som bare Hollywood kan få til.

Jeremy Camp – Christmas: God With Us (2012)

På tide å rocke ting opp litt? Jula er jo tiden for å rocke, eller om ikke annet kan litt hopping og dansing hjelpe på den julerelaterte stappmettheten. Og når all julestemningen truer med å bikke over til kliss-territorium får man kanskje lyst til å ruske opp litt i systemet. Men det er jo liksom jul da, det skal jo liksom være sånn…

Frykt ikke, som engelen sa! For Jeremy Camp ordner biffen, og gir oss det beste fra begge verdener. Christmas: God With Us er en samling kjente julesanger, som har blitt – ja, du gjetta det: Rocka opp litt. Men ikke for mye, dette er ikke bråk, det er ikke riv ruskende nyttårsrakett, liksom. Du slipper å headbange til juletreet velter. Det er de velkjente sangene, og den velkjente julestemninga – bare med litt ekstra futt, litt mer ekstra fart, og litt ekstra trommer.

Samuel Ljungblahd & Ole Børud – Someday At Christmas (2012)

Ta to av Skandinavias gospelfunk-konger. Eller kanskje heller kongen og kronprinsen? Uansett, miks dem sammen i en balje med en bråte julesanger, to doser klementin, tre flasker gløgg, noen engletrompeter og et heidundrende juleselskap av den friskere typen.

Hva får du? Someday At Christmas, sier du kanskje. En solid, øredøvende julekonfekt, sier jeg. Dette er varmende, fluffy og skinnende som tyktflytende kakao med marshmallow, men samtidig er det også forfriskende som en kald brus på terrassen en sommerdag. Fristet? Tenkte meg det.

Foto: jadonlavik.com, take6.com, jeremycamp.com,samuelljungblahd.com