Legenden om Narnia

Legenden om Narnia

Reisen til det ytterste hav er en fin og tankevekkende reise i C.S. Lewis' univers.

Sett

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader 
Sjanger: Familiefilm / Fantasy
Lengde: 1 t. 53 min.
Aldersgrense: 11 år
Produksjonsselskap: 20th Century Fox Home Entertainment, Fox 2000 Pictures, Twentieth Century-Fox Film Corporation, Walden Media

Den tredje filmen basert på C.S. Lewis’ eventyrlige bøker om Narnia, Legenden om Narnia – Reisen til det ytterste hav, er helt klart verdt å få med seg. De to yngste søsknene fra de forrige filmene, Lucy og Edmund, sendes nok en gang tilbake til landet med merkelige skapninger og vesener, og deres irriterende fetter Eustace havner motvillig oppi det hele idet han også forsvinner inn i maleriet som er denne fortellingens dør mellom den virkelige verden og det magiske Narnia.

Historien foregår i  store trekk om bord på prins Caspians skip ”Morgensrødens Vind” som seiler omkring på havet for å befri Narnias befolkning som har forsvunnet inn i den onde, grønne tåken. Hovedpersonene må da oppspore syv magiske sverd som befinner seg på ulike øyer, og som til slutt kan hjelpe dem med oppdraget.

Fristelsene barna møter på veien dreier seg om utfordringer Bibelen også snakker om

På reisen møter  de mange fristelser og opplever utrolige ting, og det er spennende å komme nært inn på hovedpersonene selv midt oppe i alt som skjer. Det er vanskelig å ikke bli fascinert av barnas mot, selv om de er kongelige i Narnia.

Siden C.S. Lewis benyttet seg av bøkene sine for å spre det kristne budskapet, finner man dessuten mange paralleller til bibelfortellingen også i denne filmen. Fristelsene barna møter på veien dreier seg om utfordringer Bibelen også snakker om, som begjær og misunnelse. Når

Lucy retter blikket mot himmelen og ber løven Aslan om hjelp, minner det mistenkelig mye om en bønn du sikkert har bedt til Gud, og at en hvit fugl flyr ned fra himmelen like etter, ødelegger ikke akkurat dette inntrykket.

En film man letter litt fra stolen av

Aslans ord på  slutten av filmen om at han skal være kjent ved et annet navn i den virkelige verden og at de en gang skal møtes igjen, inneholder så tydelige likheter til det kristne perspektivet og Jesu egne ord, at han kunne like gjerne sagt det rett ut.

I det hele tatt er det flott at filmskaperne har valgt å beholde det dypere budskapet i en allerede eventyrlig fortelling. Dette er rett og slett en film man letter litt fra stolen av, både spenningsmessig og åndelig.

Foto: Filmweb.no