Netflix – noen tips

Netflix – noen tips

Norge har fått en ny hjemmekino på nett. iTro guider deg gjennom Netflix-jungelen.

Sett

Netflix er en nettbasert streamingtjeneste hvor du kan streame (eller strømme, om du vil) filmer, tv-serier og tv-programmer til bl.a. pc’en, nettbrettet, smartmobilen, diverse spillmaskiner og tv-systemer. Da kan du se det du vil (av det som er tilgjengelig, vel å merke) når du vil.

Netflix ble lansert i Norge denne uka, og er en abonnementstjeneste som koster 79,- i måneden (gratis den første måneden). Flere andre aktører vil lansere lignende tjenester (dog hovedsakelig med eget innhold) på det norske markedet i tiden fremover.

Hørt om Netflix? Det er en streamingtjeneste på nett, for filmer, tv-serier, dokumentarer og lignende. Tenk (en ganske begrenset) Spotify for skjermen. Denne uka ble det lansert i Norge – og flere lignende tjenester kommer de neste ukene og månedene, fra blant annet HBO. Dermed kan du se alt du vil av filmer og tv-serier, når du vil, for mindre enn prisen av én kinobillett.

Riktignok har Netflix  blitt møtt med kritikk, på grunn av noen veldig amerikanske forbrukerretningslinjer som ikke passer seg helt i Norge. Men det ordner seg sikkert – både Facebook og iTunes har jo fått lignende kritikk av Forbrukerrådet tidligere. Så la oss konsentrere oss om konseptet.

Du vet sikkert at det ikke er helt bra

For konseptet er genialt. Har du hatt en liten (uskyldig og vag, så klart) tendens til å laste ned filmer eller se dem på mystiske sider på nettet? Du vet sikkert at det ikke er helt bra, men hallo, det er jo så lite og ubetydelig! Lille du, liksom. Bare noen få episoder av yndlings-tv-serien…

Vel. Nå slipper  du den udigge følelsen. Hva heter den igjen? Samvittighet, var det det? Netflix og de andre tjenestene som er på vei er nemlig både objektivt og moralsk helt lov.

Men, du vet hva Paulus sier: «Jeg har lov til alt – men ikke alt gagner. Jeg har lov til alt – men jeg skal ikke la noe få makt over meg!» (1. Kor. 6:12)

Jeg tror ikke  Paulus har noe imot Netflix og denslags. Men akkurat som jeg ikke tror at alt som går på tv er helt bra for oss kristne (eller noen andre, for den saks skyld) å se på, tror jeg det er viktig å huske på at selv om man nå helt lovlig har tilgang til hele Netflix’ database av filmer og serier (for 79,- per måned, vel å merke), betyr ikke det at alt der er noe man bør se på.

Det er ganske innlysende, egentlig. Men det skader vel ikke med en påminnelse.

Det er ikke alltid vi finner det mest oppbyggelige som lages av filmer på anbefalt-stativet i videosjappa

Men! Samtidig er  Netflix genialt – ikke minst fra et kristent perspektiv. For det er ikke alltid vi finner det mest oppbyggelige som lages av filmer på anbefalt-stativet i videosjappa eller på norske tv-kanaler. Riktignok er norske Netflix fremdeles ganske saftig begrenset på innholdsiden (blant annet i forhold til den amerikanske versjonen), men likevel: Noe av det kan vi nå istedenfor finne på Netflix. Og se akkurat når vi vil.

Dessverre har ikke  Netflix en egen kategori for kristent innhold. Men det ordner iTro! Her kommer i en liten liste med noen få forslag til bra ting du kan finne i dypet av Netflix’ enorme database – noe av det er velkjent, noe litt mindre kjent. Noe er kristent, noe er det ikke. Men alt er blant det bedre du kan finne på å klistre øynene til skjermen for å se:

  • Precious: Based on the Novel by Sapphire  – du finner den riktignok både på videosjappa og kanskje også i din egen DVD-hylle, men nå kan du altså se den når som helst. Det er ikke en kristen film, og den er både brutal og tidvis ganske fæl. Men vil du se en Oscar-vinnende film som lærer deg om menneskeverd, håp og godhet, så er dette filmen for deg.
  • Amazing Grace  – hvis du liker historisk politisk drama bør du vurdere denne. Hovedhistorien handler om William Wilberforce, som kjempet frem avskaffelsen av slaveriet i det britiske parlamentet. Men filmen forteller også historien om John Newton, en av mannskapet på Wilberforces skip, som ble omvendt og skrev diktet som senere ble grunnlaget for sangen Amazing Grace.
  • The Monastery: Mr Vig And The Nun  – en fascinerende (og ganske festlig) dokumentar om den gamle danske teologen og enstøingen herr Vig som på femtitallet kjøpte et gammelt slott og i årevis hadde en uoppfylt drøm om å gjøre det om til et kloster. Til slutt fikk han huset fullt av russiske nonner – men hvordan skal det gå når komplikasjonene tårner seg like høyt som slottstårnet? Det høres kanskje sært ut, men denne sanne historien om en gammel, dansk mann, et falleferdig slott, en drøm og et merkverdig vennskap med en russisk nonne er faktisk vel verdt å få med seg.
  • Josef: Drømmenes konge  og Prinsen av Egypt  – to klassiske, velkjente og vellagde animasjonsversjoner av to av de mest fascinerende historiene fra det gamle testamentet.
  • Fly Away  – en fersk, prisbelønnet indie-film om Jeanne, en alenemor med en sterkt autistisk datter (spilt av Ashley Richards, som spilte tenårings-rebellen Samantha i One Tree Hill). Jeanne sliter med å takle situasjonen, og den nesten besettende kjærligheten hennes til datteren fører til at hun dytter vekk alt annet i livet – inkludert den vennlige og godhjertede naboen Tom. En særdeles velspilt film som er rørende uten å bli sentimental.

P.S: Legg gjerne igjen en kommentar om du har tips til flere gode filmer man kan finne på Netflix. Og om du synes det kan være interessant med flere Netflix-tips vil vi i iTro gjerne vite det også – så si veldig gjerne ifra. :)

 

Foto: Netflix