Quiz til 17. mai

Quiz til 17. mai

Norge-quiz, komplett med fasit, som du kan bruke der du skal feire nasjonaldagen.

Nasjonaldagen er en av årets gøyeste dager, men ingen dag er komplett uten en spesial-quiz! Så her kommer en quiz i to deler, som på ulike måter handler om landet vi alle elsker – Norge!

Del 1 – Fakta om Norge

1. Hvem var Norges andre kvinnelige statsminister?

2. Det er typisk norsk å være god. Og nordmenn har satt mange verdensrekorder. Men hvilken av disse fire verdensrekordene holdes faktisk av en nordmann? 
a. En nordmann har verdensrekorden i å tisse lengst (lengre enn både dansken og svensken faktisk!), med 4,41 meter.
b. En nordmann har rekorden for verdens lengste bart, som var 4,26 meter lang (altså 2,13 meter på hver side).
c. En nordmann har rekorden for å stå lengst på hendene, med 18 timer (og 8 sekunder).
d. En nordmann har verdensrekorden i druespytting, med imponerende 8,72 meter!

3. Hvor og hvem omtales henholdsvis som den moderne skisportens vugge og far?

4. I tillegg til Norge er det 4 andre land på N med flagg i rødt, hvitt og blått. Klarer du å nevne tre av dem?

5. Hvor mange prosent av Norge er dekket av skog?
a. Ca 25 %
b. Ca 40 %
c. Ca 60 %
d. Ca 75 %

6. I hvilket (nåværende) norsk fylke døde Olav den Hellige?

7. Hvilke land kommer rett før og rett etter Norge alfabetisk?

8. Det er satt en konsertverdensrekord i Norge. Men hva er rekorden?
a. Katie Melua holdt den «dypeste» konserten noensinne, på en oljerigg 303 meter under havets overflate.
b. Bob Marley holdt den korteste konserten noensinne (4 sekunder), da en alarm avbrøt konserten hans i Stavern omtrent før den var i gang. Konserten ble aldri fullført, siden han måtte dra videre til en annen konsert i utlandet dagen etter. Selv om Marley aldri fikk sunget et eneste ord, ble de fire sekundene offisielt regnet som en hel konsert for at arrangøren skulle slippe å refundere billettene.
c. Verdens «høyeste» konsert ble holdt av det norske metallbandet Death Noïse, der lydnivået lå på rekordhøye 140 desibel. Selv om alle i lokalet brukte godkjente hørselvern, var det flere som fikk hørselsskader.
d. Den første «reversed concert» noensinne ble holdt i Norge i 1983, da bandet DeLillos satt tause på scenen gjennom hele konserten, mens flere tusen betalende publikummere sang DeLillos-sanger for dem fra salen.

Fasit:
1. Erna Solberg, 2. d. (verdensrekord i druespytting), 3. Morgedal og Sondre Norheim, 4. Nederland, Nepal, New Zealand og Nord-Korea, 5. b. (ca 40 %), 6. Trøndelag, 7. Nord-Makedonia og Oman, 8. a. (Katie Melua på oljerigg).

Del 2 – Fleip om Norge?

1. Den 17. mai 1885 brant Molde kirke ned etter et særdeles mislykket skudd fra en saluttkanon. Men er det fleip eller fakta??

2. Under et av sine Norges-besøk tolket den tyske fyrsten Vilhelm II alle flaggene på 17. mai som en hyllest til ham. I begeistring lovet han å gi en pengegave som skulle brukes til en utvidelse av Stortingsbygningen. Misforståelsen ble aldri oppklart for ham, og pengene ble brukt til å lage Stortingsplassen (nå kjent som «Eidsvolds plass») foran Stortinget. Men er det fleip eller fakta??

3. Roald Amundsen var både på Syd- og Nordpolen. Mindre kjent er det at et norsk reisemagasin finansierte en tur for ham til de to polske byene Wroclaw og Warszawa, der Amundsen plantet to norske flagg, og dermed, ifølge magasinet, også hadde erobret Øst- og Vest-Polen. Men er det fleip eller fakta??

4. Under Drillos storhetstid på 90-tallet var det norske herrelandslaget i fotball helt oppe på en 2. plass på FIFA-rankingen. Men er det fleip eller fakta??

5. Lillehammer er den nordligste byen som har arrangert OL. Men er det fleip eller fakta??

6. Det har tidligere levd mammuter i Norge, særlig i Gudbrandsdalen og traktene ved Mjøsa.

7. Under det store «Torgslaget» i Oslo 17. mai 1829, var Henrik Wergeland delaktig, og fikk studentuniformen sin ødelagt da en av svenskekongens menn angrep ham med sabel. Dette ble viktig for hans 17. mai-engasjement videre. Men er det fleip eller fakta??

8. (Prinsesse) Märtha Louise sitt russenavn var «Corona», fordi hun «spiser jordbær hele tida» og ordet «corona» i tillegg betyr «krone». Men er det fleip eller fakta??

Fasit:
1. Fakta, 2. Fleip, 3. Fleip, 4. Fakta, 5. Fakta, 6. Fakta, 7. Fakta, 8. Fleip.

Adolph Tidemand og Hans Gude - Brudeferden i Hardanger