Rend Collective Experiment

Rend Collective Experiment

Homemade Worship By Handmade People er sannsynligvis en av årets beste lovsangsplater.

Hørt:

CD:
Rend Collective Experiment – Homemade Worship By Handmade People
Survivor Records (2012)

Rend Collective Experiment er en gjeng på sånn circa 15 irske ungdommer (pluss minus). Bandet vokste ut av en slags studentbevegelse, der ungdommer fra forskjellige menighetsssammenhenger følte behov for å finne ut av livet og hvordan man kan leve som Jesu etterfølger.

Siden bandets første  album, Organic Family Hymnal, kom ut i 2010, har det vært et av de mest hyppig spilte albumene i musikksamlingen min. Den organiske, frigjørende enkle og akustiske, lekne stilen traff meg midt i hjertet.

Noe langt mer enn bare fengende musikk

Samtidig viste bandet en ærlig og dyp åndelighet og en teologisk modenhet som gjorde plata til noe langt mer enn bare fengende musikk.

Så det er kanskje ikke så rart, da, at når Rend Collective Experiment endelig er tilbake med et nytt album er jeg relativt gira. Heldigvis skuffer de ikke.

Homemade Worship By  Handmade People er rykende ferskt, og boblende av den samme kreativiteten som forrige plate, fullt av lag på lag med instrumenter og harmonier. Det organiske elementet følger i høyeste grad med på dette albumet, som delvis er innspilt i forskjellige folks hjem. Uten at det forringer kvaliteten på noen som helst måte. Tvert imot. Men det tilfører akkurat det lille ekstra, følelsen av å være ”hjemmesnekret” som tittelen hinter om.

Britpop-følelsen er fremdeles sterkt til stede

Samtidig viser bandet  at de modnes og vokser som musikere. Selv om Homemade Worship By Handmade People til en viss grad er en fortsettelse av det forrige albumet, er det også en utvikling. Det er ørlite grann mindre lekent, men desto mer musikalsk mangefasettert. Britpop-følelsen er fremdeles sterkt til stede, og er nok det bærende elementet, men denne gangen er det også tydelige elementer av både country og mer symfonipreget poprock.

Her og der, som på andresporet ”You Are My Vision”, den irske originalen vi kjenner i Norge som ”Deg å få skode”, kan man se tydelig slektskap til band som Fleet Foxes, mens det andre steder kan minne om de eteriske lydlandskapene til islandske Sigur Rós og Jónsi.

Og hele veien  gjennom er det et tydelig og reflektert budskap om tro og etterfølgelse. Det er nettopp etterfølgelse som er grunnlaget og bærebjelken for Rend Collective Experiment, og noe av det fineste med bandet er at det til enhver tid er tekstene som kommer i fokus og løftes frem. De druknes aldri i lyd og gitarriff, men bærer låtene hele veien gjennom.

Homemade Worship By Handmade People er et enda modnere album enn Organic Family Hymnal – både musikalsk og åndelig sett. Samtidig betyr det at det kanskje krever litt mer modningstid i høytalerne. Men det er garantert et av årets beste lovsangsalbum, så gi det den tiden det trenger. Du vil ikke angre.

Foto: Survivor Records/Kingsway

_________________________________________________________________