Motstand

Motstand

Da Ingeborg Furre ville starte kristent skolelag på skolen sin sa rektor nei. – Først ble jeg overrasket, så ble jeg litt trassig, sier Ingeborg.

Misjon

I denne spalten kan du lese om misjon sett fra forskjellige perspektiv.

Tor Erling Fagermoen er generalsekretær i Laget

Ingeborg Furre (18) er på LINK, Lagets lederskole på Drotningborg sammen med 100 andre deltagere og ledere. For tre år siden møtte hun motstand fra rektor da hun og ei venninne ville dra i gang kristent skolelag på Moster Ungdomsskule i Bømlo.

«Det er utfordrende å være kristen på skolen, men gjennom Laget finner vi støtte i hverandre»

– Jeg ble så sjokka! Jeg så virkelig ikke den komme, sier Ingeborg om rektors avgjørelse. Jeg trodde det bare var å si fra at vi ville starte opp. Men rektor sa «nei, vi har bestemt at skolen skal være nøytral, så dere får ikke lov». – Jeg tenker jo at hvis skolen vil være nøytral bør alle få være det de er, sier Ingeborg.

Hun møtte Laget første gang på Ten-Oase, og ble inspirert til å starte lag på sin skole. – Laget er så bra, fordi det møter folk der de er, forteller Ingeborg. – Det er mye lettere for ikke-kristne å bare ta med nista inn i auditoriet på et lagsmøte, enn å komme i kirka eller til en kristen klubb. Rett som det er kommer det ikke-kristne innom på Laget. De får ofte noe å tenke på når de hører andaktene. Også på den skolen hvor jeg går nå, Bømlo vgs, er vi 6-10 som møtes ukentlig. Det er utfordrende å være kristen på skolen, men gjennom Laget finner vi støtte i hverandre. Det er godt å vite at hver onsdag treffes vi. Vi pleier å dele ut boller og påskegodt og sånn for å vise godhet i hverdagen.

«Vi fikk faktisk cred fra flere ikke-kristne lærere»

Hva var det som fikk rektor til å snu den gangen for tre år siden? – Hun ble nok litt overrasket av at vi ikke gav oss, vi hadde flere møter med rektor. Vi fikk hjelp fra Laget sentralt til hva vi kunne si, og jeg også snakket med andre som hadde vært i samme situasjon. Vi bad en del, og fikk også andre til å be for oss. Noen tipset avisa, og plutselig var rektor forsidestoff i lokalavisa, og det ble oppslag i Vårt Land og Dagen.

– Rektor sa aldri at dette var grunnen til at de snudde, men en dag sa hun: «Vi har bestemt oss for at dere får lov». Betingelsen var at vi fikk ikke lov å ha besøk utenfra, og at rektor selv skulle låse opp klasserommet hver uke. Så dermed var det bare å starte. Vi fikk faktisk cred fra flere ikke-kristne lærere som sa: «Det er så kult det dere gjorde», og at de fikk respekt for den ryddige måten vi hadde ført kampen på.

«Samler fra 10-35 stykker hver uke»

Skolelaget på Moster ungdomsskule lever i beste velgående, og samler fra 10-35 stykker hver uke. De siste årene har Jannicke Totland (16) vært leder. – Vi vokste veldig på motstanden vi fikk, sier hun. – At vi har måttet lære å holde andaktene selv har bare ført oss nærmere Jesus.

Dersom du vil starte lag på din skole, gå til http://www.nkss.no/starte-lag/ for tips. Ta gjerne kontakt med Laget på post@nkss.no så finner vi en lagsarbeider som kan hjelpe deg i gang.

Lars Kvaløy

Misjon

I denne spalten kan du lese om misjon sett fra forskjellige perspektiv.

Tor Erling Fagermoen er generalsekretær i Laget