Reiser et døgn for å møte andre kristne ungdommer

Reiser et døgn for å møte andre kristne ungdommer

Jona må reise langt for å dra på ungdomsmøte på Island. – Jeg gjør det fordi jeg elsker menneskene og disse møtene, sier hun.

På vestkysten av Island ligger den lille byen Akranes med 7 000 innbyggere. En av dem er Jona (16). I kveld er hun på ungdomsmøte i Reykjavik.

– På Akranes er det bare noen få kristne, forteller Jona, – Og det finnes ikke noe kristent arbeid for min alder. Det er arbeid opp til 12 år, og ikke noe etter det.

Et døgn for å komme på ungdomsmøte

For å møte andre kristne ungdommer, må Jona derfor legge ut på den timelange reisen til den islandske hovedstaden. Det er imidlertid ikke alltid så enkelt. Bussen går sjelden, så å dra på ungdomsmøte tar faktisk et helt døgn for Jona.

– Da må jeg overnatte her i Reykjavik og så ta bussen tilbake neste dag. Jeg gjør det fordi jeg elsker menneskene og disse møtene. Her får jeg møte vennene mine og det er et bra sted å være. Det ville vært fryktelig mye vanskeligere å være kristen hvis ikke jeg var her. Det hjelper masse.

Ønsker flere på ungdomsmøtene

Jona forteller at det er hardt å følge Jesus i hjembyen. Mange liker ikke at noen snakker om troen sin og synes det er flaut og ukult at hun jobber på et kristent leirsted om sommeren. Hun drømmer om at flere av ungdommene i Akranes skulle være med til ungdomsmøtene.

– Vi har en ungdomsklubb som ikke er kristen på Akranes. De går dit, men tror ikke det er kult å dra hit. Men de finner jo ikke ut det når ikke de kommer hit da.

Venter i mange timer

Men i dag slipper Jona å reise alene.

– Ja, noen ganger – som i dag – kjører pappa meg og venter i byen til ungdomsmøtet er ferdig.

island

Pappa Axel Gústafsson (57) har sittet og ventet i mange timer på at ungdomsmøtet skal bli ferdig. Jeg spør hvorfor han gidder å kjøre bil i to timer og vente i sju for at dattera skal komme på ungdomsmøte.

– Det er for å ta vare på barna mine. Som foreldre gjør vi alt for de.

– Det er ingen møter. Ingenting.

Axel forteller at han selv var aktiv på ungdomsmøtene i Reykjavik da han var tenåring.

– Jeg tok med meg mye personlig og viktig som berørte hjertet mitt herfra. Dette betydde veldig mye for meg. For deres alder er det ikke noen ting som skjer i Akranes. Det er ingen møter. Ingenting. Og de trenger det, og de spør etter det.

For Jona betyr det mye å få være sammen med andre kristne. Derfor skal hun i sommer også reise til Norge, på UL, og for første gang få lov å møte flere tusen andre kristne på hennes alder. (Kanskje kan du bli en av dem.)