«Skal du bli misjonær?»

«Skal du bli misjonær?»

Må jeg bli misjonær? Nei, jeg må ikke det, men det gir meg ikke mindre ansvar.

Misjon

«Misjon» er spalten der du kan lese om hva misjon er, om misjonsprosjekter, misjonærer og misjonsland og om de kristnes ansvar for å gi evangeliet om Jesus videre til andre.

Saken ble først publisert på iTro i november 2017, og republiseres med forfatters tillatelse.

«Skal du bli misjonær, eller?» Det spørsmålet har jeg fått noen ganger de siste årene.

Det er et ganske naturlig spørsmål og har nok sammenheng med at jeg jobber med misjon i NLM. Vi tenker lett slik – når noen engasjerer seg i misjon så skal de sikkert ut som misjonærer.

«Ingen planer om det på nåværende tidspunkt» svarer jeg når folk spør. Jeg har aldri vært misjonær i utlandet og vet ikke om jeg kommer til å bli det heller. Mye mulig at jeg jobber i utlandet noen år, hvem vet, men ingen planer nå.

Det er større enn som så

«Men, må du ikke reise ut da, når du jobber med misjon?» tenker du kanskje. Jeg har tenkt det. At misjon er for dem som er gira og skal bli misjonærer. Men heldigvis er bilde mye større enn det. La meg forklare.

En kompis skulle reise ut som misjonær. Jeg spurte han om hvorfor og han svarte: «fordi flere mennesker vet hva Coca Cola er enn hvem Jesus er». Det er grunn nok for han.

Det er også grunn nok for at vi kan si at kirkens viktigste oppgave er å drive misjon. Sterk påstand det der. Men jeg tror vi kan stå inne for den påstanden. Kirkens hovedmål er at mennesker av alle folkeslag skal få høre om Jesus. Misjon er ikke et vedtak i kirken, men det er Jesus som sender ut sin kirke til å drive misjon.

«Som Far har sendt meg, sender jeg dere» Så åndet han på dem og sa: «Ta imot Den Hellige Ånd» (Joh 20, 21-22)

Et enormt ansvar

Det får noen konsekvenser for hvordan vi arbeider. Det betyr at noen må reise ut som misjonærer. Men det betyr også at vi som ikke reiser ut som misjonærer ikke kan meldes oss ut av oppdraget. Jeg og du som ikke reiser har et like stort ansvar og oppdrag som dem som drar. Oppdraget om at flere skal få høre om Jesus (ikke bare Coca Cola), gjelder like mye resten av kirken som dem som drar.

Det betyr at du og jeg skal engasjere oss på andre måter. Jeg leste en historie om ei som hadde misjonærkall, men var usikker på om hun kunne dra fordi faren hennes var blitt gammel. Da sa ei venninne at hun skulle besøke faren hennes som om han var hennes egen far. Det kaller jeg teamarbeid.

Vi som ikke drar må finne vår måte å være med i teamet. Vi kan engasjere andre, tilrettelegge, gi penger, be og støtte.

Må jeg bli misjonær? Nei, men det fraskriver meg ikke ansvaret. Jeg har et like stort ansvar som dem som drar. Kirkens viktigste oppgave skal ikke være en hobbyklubb for de interesserte, men hele legemets oppgave – misjon.

Misjon

«Misjon» er spalten der du kan lese om hva misjon er, om misjonsprosjekter, misjonærer og misjonsland og om de kristnes ansvar for å gi evangeliet om Jesus videre til andre.

Saken ble først publisert på iTro i november 2017, og republiseres med forfatters tillatelse.