Smaker på misjon

Smaker på misjon

– Misjonsarbeidet forandrer livet til mange, sier TEFT-deltaker Karen Ege. Fire måneder med korttidstjeneste har gitt henne en god smakebit på NLMs arbeid i Øst-Afrika.

Karen Ege (19) er på fem måneders TEFT-opphold i Øst-Afrika. På bildet besøker hun datoogaer i Hanang-distriktet. Foto: Aina Seilskjær

– Vi har sett så enormt mye! Flotte landskaper, møtt mye fine mennesker, opplevd kulturelle ting slik som datoogadansing, sett mobilt sykehus ved Haydom… Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne å fortelle en gang, sier en engasjert Karen Ege (19). Hun er en avelleveTEFT-ungdommer som er på korttidstjeneste i Øst-Afrika.

– Hva har gjort inntrykk?
– Å møte misjonærene og få se alt de gjør. De gjør noe konkret. Det gjør inntrykk å se unger få vaksine slik at barnedødeligheten går ned. Det gjorde inntrykk å møte unger som er så ivrige til å lese og til å få en utdanning – ting som vi tar for gitt i Norge. Det er mye som er blitt satt i perspektiv for oss.

Rundtur i Tanzania

TEFT (Tent for å tjene) reiste fra Norge 22. oktober. I løpet av fem måneder besøker de NLMs arbeid i Øst-Afrika, gjør en form for korttidstjeneste og får undervisning i bibelske og tverrkulturelle temaer.

I Tanzania har TEFT besøkt Scripture Mission i Arusha, datoogaarbeidet i Hanang, Haydom lutherske sykehus og Waama bibelskole. Den siste måneden skal de delta på NLMs konferanse i Nairobi samt besøke Kiabakari bibelskole i Mara i Tanzania.

Å gjøre en forskjell

– Hva lærer dere?
– På denne turen i Tanzania har vi merket hvordan folk har gjort en forskjell. Misjonærene Marit og Leif i Katesh kommer så tett innpå folk og lærer språket, de gir virkelig livet sitt til dette her. Kjellfrid som jobber med voksenopplæring var veldig spesielt å møte. Vible fortalt om en mor som kom og sa at fordi hun hadde lært å lese og skrive så hadde hun nå klart å sende to barn på secondary school. Man kan tenkeat det er få, men de to-tre er så viktige tenker jeg. Du klarer ikke å nå alle, men du klarer å nå noen!

Karen trekker fram gjestfrihet og frimodighet som en inspirerende lærdom.

– Folk her møter oss med en vannvittig stor gjestfrihet. Hvordan er det vi lever i Norge, som tar ting for gitt? Her er det liksom; alt vårt er deres. Jeg og Ingunn sov hos en familie, men vi fikk ikke madrass på gulvet; vi fikk beste senga og de gjorde så mye for å gi oss det beste.

– I undervisningen har vi snakket mye om å leve der du er og leve et målrettet liv – å være mer bevisste. Her i Kenya og Tanzania er de mer åpne med troen enn iNorge. Der skal man kjenne hverandre for å dele troen. Jeg håper jeg kan være mer åpen og frimodig når vi kommer hjem.

En måned igjen

Karen kjenner det er litt vemodig at perioden går mot slutten, men gleder seg også til å komme hjem.

– Familie og venner venter, og det har med innstilling også. Vi har snart vært her i fem måneder… Men jeg ville ikke byttet dette ut og jeg ville ikke reist hjem nå; vi har fortsatt fire uker igjen og det skal jeg nyte. Det er et godt liv her!

– Hvordan vil du beskrive misjonsarbeidet du har sett i Øst-Afrika?
– Det forandrer livet til mange, vi merker hvor stor betydning det har for folk med evangeliet, og de hadde ikke blitt nådd hvis ingen hadde fortalt. For eksempel i Pokot lærte vi om omskjærelse, og det har gått veldig ned etter at kristne kom, at de setter spørsmålstegn ved ting som ikke er av det gode, mener Karen.

– Hvorfor bør noen søke teft neste år?
– Fordi det er noe helt spesielt. Den gruppa du er med i fire måneder – du får et fantastisk vennskap, du blir utfordret, du må holde vitnesbyrd, du får et nytt syn på hva vi faktisk har og kan være takknemlige for. Og så er det veldig spennende å få se misjonarbeidet og få møte folk. Kenya og Tanzania er dessuten en fantastisk plass; godt klima og fin natur og fine mennesker vi treffer… Jeg tror du ikke får noen slik muligheter andre steder enn TEFT – å leve et slikt liv i fem måneder og møte alt dette. Pluss alt det vi gjør utenom – alle aktivitetene i tillegg – det er jo bare prikken over i-en, sier Karen med et smil.

Foto: Privat