De ti bud – det åttende budet

De ti bud – det åttende budet

Det fører ingenting godt med seg å lyve, verken for deg selv eller for andre.

Serie

iTro vil gjennom høsten og vinteren gå gjennom de ti bud (2 Mos 20). I dag tar vi for oss det sjuende budet: «Du skal ikke vitne falskt mot din neste», eller enklere, «Du skal ikke lyve».

Det 8. budet lyder «Du skal ikke si falskt vitnesbyrd mot din neste.» Og det er like aktuelt i dag som da Moses fikk det.

«Er det så farlig da?»

Noen ganger kan det være fristende å legge på litt ekstra når man forteller en historie om noen andre, kanskje spesielt hvis det er noen du ikke liker. Det er da ikke så farlig? Du må bare passe på at den det gjelder ikke får høre det. Vedkommende har oppført seg dårlig og det skader da ingen om du forteller ting som i det minste er delvis sant. Eller? Gud ser det helt annerledes. Dette er et av de ti bud som Moses fikk på Sinaifjellet etter utvandringen fra Egypt. Ti bud som ble hogget i stein for at du og jeg skal forstå viktigheten av dem, også i 2016.

Har du noen gang opplevd at noen har spredt falske rykter og løgner om deg? Det gjør forferdelig vondt og det kan være utrolig vanskelig å rette opp igjen skaden av det. Gud ønsker å verne om din nestes rykte og da er det ditt ansvar å ikke ødelegge det med falske rykter og løgner. Baktalelse er dessverre skremmende vanlig, også blant kristne. Og jeg tror dette budet også gjelder baktalelse. Jeg synes dette kan være fryktelig vanskelig selv. Det kan føles så befriende å snakke om alt andre ikke får til. Løgnen vi forteller oss selv er at det får oss til å virke bedre, men sannheten er at det gagner verken deg selv eller din neste.

Si stopp

Vi taler vondt om hverandre, kanskje noen ganger uten å helt være klar over det. Vi kan «informere» om hva andre gjør galt til alle andre enn de det gjelder, og ikke innse at vi faktisk bryter det 8. budet. Budet blir gjentatt i 2. Mosebok 23:1: «Du skal ikke utbre falsk rykte…» Videre i vers 2 står det: «Du skal ikke følge mengden i det som er ondt.»

Det er så lett for å delta i samtalen når andre baksnakker noen. Det er lettere å la være å gjøre noe med det. Men Gud ser ikke mellom fingrene på synd, heller ikke med dette budet. Men hvorfor er det så viktig? Menneskene rundt deg er skapt av Gud og elsket med en uendelig kjærlighet. Vis nestekjærlighet ved å tale godt og sant om menneskene rundt deg. Det fører ingenting godt med seg å lyve, verken for deg selv eller for andre.

Dagens oppfordring:

  1. Har du ikke noe godt å si, ikke si noe.
  2. Si stopp når noen lyver eller taler vondt om andre.

Serie

iTro vil gjennom høsten og vinteren gå gjennom de ti bud (2 Mos 20). I dag tar vi for oss det sjuende budet: «Du skal ikke vitne falskt mot din neste», eller enklere, «Du skal ikke lyve».