De ti bud – Det første budet

De ti bud – Det første budet

Når noe eller noen tar førsteplassen i livet vårt fra Gud, blir det en avgud.

Serie

iTro vil i høst gå gjennom de ti bud (2 Mos 20). I dag tar vi for oss det første budet: «Du skal ikke ha andre guder enn meg.»

Du skal ikke ha andre guder enn meg.  Slik lyder det første budet, i 2 Mos 20, 3. Det kan virke veldig rett frem og lett å følge. Jeg er jo kristen, og har ingen andre guder enn Gud uansett. Easy! Men det er ikke så lett som det høres ut. Moses utdyper budet videre i 5 Mos 6, 5: «Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din makt.» Dette viser mer hva  det første budet betyr, og er en utfordring til oss. Gud vil at Han skal bety mest for oss – mer enn alt annet, mer enn alle andre. Det er Ham vi skal sette vår lit til.

Ting og mennesker kan bli avguder

Gud ønsker å ha førsteplassen i hjertet vårt og i livet vårt. Jesus viser oss dette flere ganger. Blant annet er det en historie der Jesus møter en mann som ønsker å følge ham, men ber om å få begrave faren sin først. Jesu svar til ham er: «Følg du meg, og la de døde begrave sine døde» (Matt 8, 22). Svaret virker hardt. Men faren til denne mannen er antageligvis langt fra død enda, så det mannen egentlig sier er: «Bare vent litt, akkurat nå  passer det dårlig, nå kommer familien først. Så, når far er død, da kan jeg følge deg, Jesus.» Men Gud er den vi skal følge og sette vår lit til. Her og nå. Det vi setter høyere enn Gud, blir en avgud. Til og med noe så godt og fint som familie og venner, dersom de tar den plassen Gud skulle hatt i livene våre.  Selvfølgelig ønsker Gud at vi skal ha familie og gode venner å være glad i, men Han skal komme først! Han er viktigst.

Det samme kan gjelde andre ting vi er glad i, som skole, tv-serier eller fritidsaktiveter av forskjellig slag. Gud vil at vi skal gjøre ting vi liker, men når det blir alt for oss, blir det et problem. Jeg har selv opplevd at jeg måtte gjøre noe med min interesse for fotball, som hadde stjålet Guds plass i livet mitt. Selv om jeg fortsatt er interessert i fotball, har det ikke lenger kontrollen over meg. Det er ikke bare alternative guder eller gudebilder som kan bli en avgud, men alt som hindrer oss fra å elske Ham med hele vårt hjerte.

Derfor

Hvorfor skal vi ikke ha andre guder enn Gud? Jeg har veldig lett for å glemme hvorfor Gud fortjener førsteplassen i livet mitt. Heldigvis vet Gud at israelsfolket og jeg er litt like sånn.  Vi glemmer ofte hvor stor han er, og hva han har gjort for oss. Da de ti bud ble gitt, var israelsfolket var nettopp blitt ført ut av Egypt. Men de glemte ofte Han som hadde ført dem ut, og hvor grusomt de hadde hatt det i fangenskap. De hadde sitt slaveri under egypterne. Jeg hadde mitt under synd. Vi glemmer. Derfor minner Gud både dem og meg på hvem som har frelst oss i innledningen til de ti bud: «Jeg er Herren din Gud, som førte deg ut av Egypt, ut av slavehuset» (2 Mos 20, 2). Derfor.

Serie

iTro vil i høst gå gjennom de ti bud (2 Mos 20). I dag tar vi for oss det første budet: «Du skal ikke ha andre guder enn meg.»