Hvordan kan Gud være glad i meg når han lar meg gå igjennom dette?

Hvordan kan Gud være glad i meg når han lar meg gå igjennom dette?

Denne gangen tar Martin opp utfordrende tanker i møte med onde ting som skjer oss i livet.

Basic

I denne serien prøver vi å forklare noen av de mest basic tingene i kristendommen.

I den forrige artikkelen så vi hvordan det ondes problem blir et større problem hvis vi fjerner Gud, og at Gud kan vende alt til noe godt.

Men når livet gjør vondt, kan det være vanskelig å stole på at vi tror på en Gud som virkelig elsker oss. Hvordan kan Gud være glad i meg når han lar meg gå igjennom det jeg går i gjennom nå?

Lidelsen kan ha så mange ansikt. Død, sykdom, konflikter, mobbing, spiseforstyrrelser, ulykker… Jeg er ikke engang kreativ nok til å nevne alt som kan bli vondt i livet.

Bibelen fremstiller ikke livet som problemfritt

Det ondes problem hadde vært et enda sterkere argument mot kristen tro hvis Bibelen fremstilte kristenlivet som problemfritt.

Men det gjør den ikke, snarere tvert imot. I 1.Pet 4,12 står det om at vi ikke skal bli forundret når vi møter på vanskeligheter i livet.

Noen mener at når kristne går gjennom lidelser, er det fordi Gud straffer dem på grunn av syndene deres. Selv om Gud kan bruke vonde ting til å tjene til noe godt, betyr det ikke at han straffer oss.

Tekster som Joh 9,1ff, Luk 13,1ff og hele Jobs bok er tekster som indikerer sterkt at lidelse ikke er et resultat av synd den enkelte har gjort.

I møte med den emosjonelle siden ved det ondes problem, er det viktig at man ikke aksepterer lettvinte svar slik som eksemplene over.

Bryr Gud seg om oss?

I sommer var 12 unger og fotballtreneren deres fanget i en grotte i Thailand i 18 dager. I en stund visste ikke omverdenen om de hadde druknet i grotten, eller om de fortsatt levde.

Redningsarbeidere jobbet døgnet rundt med å få dem ut, og en arbeider mistet livet i forsøket.

Jeg ser for meg at det må ha vært svært traumatisk å være fanget i mørket i den grotten. Men redningsarbeiderne kom dem til unnsetning, og alle 13 ble reddet.

Hvis de var usikre på om noen brydde seg om dem, må den tvilen ha forsvunnet når de ble funnet. For ingen hadde gått ned i den grotten hvis de ikke hadde brydd seg om at guttene skulle komme ut i live.

På samme måte kan vi si at Gud aldri hadde kommet ned til jorden hvis Han ikke brydde seg om oss.

Ordet ble menneske og tok bolig i blant oss. 1 Joh 1,14

Gud ble menneske i Jesus Kristus. Han gav avkall på en perfekt tilværelse i himmelen og steg ned til en fallen menneskehet på jorden.

Dette viser at Gud virkelig tar vår lidelse på alvor. Han vet hvordan det er at livet gjør vondt, og Han vil trøste oss i vår lidelse. Samtidig lar Gud alt tjene oss til det gode – å bli mer lik Jesus (Rom 8,28-29).

Unsplash

Basic

I denne serien prøver vi å forklare noen av de mest basic tingene i kristendommen.