John Olavs julefavoritter

John Olavs julefavoritter

Selv om det er vanskelig å plukke ut ens julefavoritter, har John Olav tatt utfordringen og deler sine med oss.

Våre favoritter

I en serie frem til julaften presenterer vi hele redaksjonens julefavoritter. Vi har også fått med oss noen venner på laget. Gled dere!

John Olav jobbet som journalist i iTro frem til august i år. Nå er han gift og har flytta til Vestlandet. Likevel har han julefavoritter, som han har delt med oss.

Å velge ut sine julefavoritter er ingen enkel oppgave. Juleminner for meg handler ikke først og fremst om enkeltstående hendelser eller ting, men om selve helheten som bygger opp om julehøytiden og fremst av alt: fellesskapet med familien. Likevel har jeg gjort et forsøk på å isolere noen av mine julefavoritter.

Jeg er veldig glad i julesanger, men hvis jeg skulle nevne min favoritt julesang må det nok være «Mitt hjerte alltid vanker» — som også er min fars favoritt (har nok blitt litt preget av det), men det er en fantastisk fin julesang både i innhold og i melodi.

Julefim

«Hjemme Alene» (den første) er nok den julefilmen som skiller seg særlig ut. Selv om jeg har sett denne filmen utallige ganger, er den fortsatt like morsom.

En julefilm som kommer litt inn på sidelinja er en film på vimeo som heter «Advent – God with us» Jeg nevnte den i en leder jeg skrev for noen år siden og det er fortsatt en film som jeg liker veldig godt. Den gir kanskje ikke jule-stemning, men den får sagt noe om julens budskap på en veldig fin måte. Anbefales å sjekke ut, det tar deg bare 5 min.

Kaker, kalender og brus

To julekaker nytes i juletida: brune pinner (også kalt kolakaker) og peppernøtter. Får jeg disse er jeg egentlig fornøyd, og det trengs ikke så mye mer.

Jul i Skomakergata var julestemning for meg i oppveksten, og er den TV-julekalenderen jeg har de beste minnene fra. Da jeg var misjonærbarn i Hong Kong hadde jeg med opptak av denne på VHS (for de som fortsatt husker disse kassettene). Da ble det jul i stua selv med varmegrader utenfor vinduet.

Min favoritt-julebrus er nesten ikke vits i å si så mye om. Alle som har smakt Hamar Lillehammer Bryggeri sin julebrus, vet hva jeg snakker om.

Juletreet

Den beste juletradisjonen — og også den som har skapt de beste juleminnene for min del — er når juletreet har fått komme inn i varmen på lille juleaften. Familien samles og bidrar til å kle det nakne treet med lys og engler og røde heklede julestjerner, og gamle skjøre kuler fra mor sin oppvekst. Med julemusikk på panfløyte i bakgrunnen og 7 sorter julekaker på stuebordet er det ingen tvil om at julen er her.

Matteus 1:23

For min del blir det ingen jul uten juleevangeliet. Det oppsummerer hva julen dreier seg om, og det er også disse versene som far leser hvert år, når vi har satt oss til bords for å nyte pinnekjøttet. Så hvis jeg skulle si noe om mitt favoritt julebibelvers må det nok bli juleevangeliet i sin helhet. Men et annet som jeg har blitt glad i er det som står i Matt 1:23:

«Se, jomfruen skal bli med barn og føde en sønn, og de skal gi ham navnet Immanuel – det betyr: Gud med oss.«

Våre favoritter

I en serie frem til julaften presenterer vi hele redaksjonens julefavoritter. Vi har også fått med oss noen venner på laget. Gled dere!

John Olav jobbet som journalist i iTro frem til august i år. Nå er han gift og har flytta til Vestlandet. Likevel har han julefavoritter, som han har delt med oss.