Nestekjærlighet på bekostning av egne behov

Nestekjærlighet på bekostning av egne behov

Det blir lettere å vise kjærlighet til andre når man har dekket sine egne behov.

Tema

Temaet på iTro i april er «Nærsynt».

Du skal elske din neste som deg selv. (Matteus 22,39b)

Nestekjærlighet er et kjerneelement i Jesus sitt budskap. Nestekjærligheten representerer i noen grad det motsatte av egoisme. Vi må strekke ut hånden vår for å hjelpe, sette andres behov høyt og vende oppmerksomheten mot hva som kan glede andre. Vi må rett og slett slutte å være nærsynte, og rette blikket på dem rundt oss.

På bekostning av egne behov?

Men hva med egne behov? Skal vi oppfylle alle andre sine behov på bekostning av våre egne? I verset «du skal elske din neste som deg selv» ligger det litt underforstått at man også er nødt til å elske seg selv. Dette innebærer at man er nødt til å ta vare på seg selv og kanskje da også prioritere egne behov.

Jeg vet med meg selv at for at jeg skal greie å være en god venninne, er jeg nødt til å ha fått en god natts søvn, ha mat i magen og litt alenetid i løpet av dagen. Hvis jeg er trøtt og det er lenge siden jeg har spist, blir jeg ikke en hyggelig person å være i lag med. Da greier jeg ikke å vise nestekjærlighet til de rundt meg på samme måte som om jeg hadde tatt vare på meg selv.

Jesu eksempel

For noen litt mer konkrete tips kan vi ta en titt på Jesus. Jesus er jo det perfekte menneske, og det største forbildet for vi som kaller oss kristne. I Lukas 5 kan vi se hva Jesus gjorde når han var sliten.

Men ryktet om ham spredte seg bare enda mer, og store flokker strømmet til for å høre ham og bli helbredet for sykdommene sine. Men selv trakk han seg ofte tilbake til øde steder og ba. (Lukas 5,15-16)

Her leser vi at Jesus trakk seg tilbake, vekk fra folkemengden. Han trengte tid til å være alene og tid til å hvile.

Ansvar for våre nærmeste

Vi ser ganske tydelig i evangeliene hvem Jesus brukte tid på. Jesus pratet så å si med hvem som helst, og spiste med tollere og syndere. Samtidig hadde han tolv “nære venner”, også kalt disipler, som han brukte mye tid med. Av disse hadde han tre “bestevenner”: Peter, Johannes og Jakob, som han brukte enda mer tid med.

Selv om vi skal være hyggelige mot alle vi møter, vil jeg påstå at vi har et større ansvar for å bruke tid med og ta vare på våre nærmeste.

Bruk tid med Faderen

Det er helt greit og nødvendig å trekke seg tilbake for å bruke tid på seg selv, dette var til og med noe Jesus gjorde. Men for de av dere som er ekstra oppmerksomme, la dere kanskje merke til at han trakk seg tilbake for å be og for å bruke tid med Faderen. Dette er noe vi også kan få lov til å gjøre. Tenk så heldig vi er som har en Far som sier:

Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, og jeg vil gi dere hvile. (Matteus 11,28)

Vi kan få legge fra oss alle våre byrder og problemer hos Gud. Han vil gi oss hvile og fylle oss med sin kraft og kjærlighet. Slik at når vi går ut i verden fylt med hans kjærlighet, kan vi se dem rundt oss, og få dele Guds kjærlighet med dem.

Lightstock

Tema

Temaet på iTro i april er «Nærsynt».