Good Game? Om gaming og spillavhengighet

Good Game? Om gaming og spillavhengighet

- Som kristne er det godt å tenke over hva vi bruker tiden på.

Tema

Tema for iTro i august er «Avhengig».

Jeg vet ikke alle synes det er gøy. Noen synes det er en litt teit hobby, som bare passer for spesielt interesserte. Noen tror det bare er gutter som driver med det, men det stemmer ikke. I sommer har jeg holdt på med det en hel del, og spesielt nå den siste uken. Da har det blitt veldig mye faktisk. Mye mer enn vanlig.

På torsdag holdt jeg det gående i ni timer i strekk liksom, kun avbrutt av små pauser. Er jeg blitt avhengig?

I skogen ti ganger på åtte dager

Hva snakker jeg om? Jo, den siste uken har jeg gått den samme turen i skogen ti ganger på åtte dager. Sært kanskje, men litt fint også. På torsdag gikk jeg fire ganger på rad – ni timer i strekk, med kun små pauser innimellom. Så hva tror du? Er jeg «avhengig»? Eller er det ok, så lenge jeg «passer på at det ikke blir for mye»?

Det er mulig at du var sikker på at jeg snakket om gaming i starten av denne artikkelen. For ofte er det sånn gaming blir sett på i kristne settinger: «Det er helt greit du spiller, *så lenge det ikke blir for mye*». For det står jo i 1 Kor 6:12 at «Jeg har lov til alt, men jeg skal ikke la noe få makt over meg.».

Hvis du trenger hjelp

Det er riktig at reell spillavhengighet, som påvirker både sosiale evner, relasjoner, humør og trosliv, er noe negativt som en kan få hjelp med. Mange kan oppleve at et nært fellesskap gir den hjelpen som trengs, f.eks. en menighet eller bibelgruppe der en kan snakke ærlig om livet. I mer alvorlige tilfeller kan det være behov for profesjonell hjelp. Hvem som helst kan anonymt ringe Hjelpelinjen på 800 800 40, og en fastlege kan faktisk ofte være til hjelp også.

Likevel tenker jeg at i mange tilfeller er gaming kun en hobby. Noen strikker, noen går på skogsturer, noen elsker filmer, noen synger, og noen stirrer på papir og drømmer seg bort i en fiktiv verden (det kalles ofte «å lese»). Andre spiller dataspill, enten alene eller sammen med andre over nett. Det kan gjøre deg avhengig, det kan gjøre deg asosial, men det kan også underholde, gi deg masse glede og nye venner.

Vær bevisst på hva du spiller

Som kristen er det godt å ha hodet og troen med seg i det en velger å bruke tiden sin på. Tenk gjerne etter på hvordan du reagerer på et avbrekk fra gamingen. Det er ikke dumt å være bevisst på hva en spiller, og hva en får ut av akkurat de spillene en velger å bruke tiden sin på. Snakk gjerne med en kristen leder du har tillit til om du føler at gamingen påvirker troen eller gudsforholdet ditt negativt.

Og kanskje kan også gamingen være noe positivt? Hvorfor ikke dra med deg bibelgruppen din ut på pokemonjakt, eller dra i gang et LAN-party i kirken med andakter mellom kampene i League of Legends?

GLHF! (Good luck, have fun!)

Tema

Tema for iTro i august er «Avhengig».