Hva blir Jesus kalt i Bibelen?

Hva blir Jesus kalt i Bibelen?

At kjært barn har mange navn, stemmer godt med Jesus. Av disse navnene kan vi også lære noe.

Tema

Temaet på iTro i februar er «Ordet».

For oss vanlige mennesker er navn stort sett bare en praktisk løsning for å skille oss fra hverandre. Navnet er gjerne valgt fordi det høres fint ut, og det er det. Mitt første fornavn, Ole, betyr visstnok forfader og etterkommer, men du blir ikke så mye bedre kjent med meg av å vite det. De som heter Bjørn, er ikke akkurat bjørner heller.

Slik er det ikke med Gud. Der har navnet en betydning, og det samsvarer med hvem han er. La oss ta en titt på hva Jesus blir kalt i Bibelen. Dette er ikke på langt nær alt, men kan hjelpe oss med å få et bilde av hvem han er.

Jesu mange navn

Jesus. Det vanligste navnet på Jesus, og betyr «Herren frelser». Det var et veldig vanlig navn på den tida, og derfor ble det gjerne lagt til noe mer, når de snakket om ham. Jesus fra Nasaret, for eksempel.

Ordet, navnet Johannes bruker i innledningen i sitt evangelium. Han skriver om at alt ble skapt gjennom Jesus. I begynnelsen brukte Gud nettopp ord for å skape.

Messias (på hebraisk) eller Kristus (på gresk) er en annen tittel. Det betyr «den salvede». Salving var en symbolsk handling for å innvie noen eller noe spesielt til tjeneste for Gud. I GT ble konger, øversteprester og profeter salvet. Jesus er alle tre på en gang!

Immanuel. Rundt juletider hører vi gjerne verset fra Jesaja om at den unge jenta skal bli med barn, og at han skal hete Immanuel – det betyr «Gud med oss». Navnet Immanuel minner oss om at Gud vil ha noe med oss å gjøre.

Sønnen. Han blir kalt både Josefs sønn og sønn av Maria. Natanael stepper opp gamet og sier at Jesus er Guds Sønn! Selv omtaler han seg som Sønnen. Han viser at han har utgått fra Far.

Han er ikke bare Guds sønn, men Gud selv.

Menneskesønnen er det Jesus kaller seg selv oftest, men som ingen andre kaller ham. Kanskje du en gang har forsøkt å innføre et nytt kallenavn, men som aldri satt seg helt i vennegjengen? Navnet er hentet fra en profeti i Daniels bok, og peker på at Jesus er kommet ovenfra – fra Gud. Samtidig er han altså menneske.

Rotskudd. Jesus blir kalt både Isais og Davids rotskudd. Isai var kong Davids far. Gjennom dette navnet viser man at Jesus er fullbyrdelsen av løftet som ble gitt til Abraham, om at alle slekter på jorden skal velsignes gjennom ham.

Rabbi. Jesus var en lærer og mester som kjente godt til skriftene. Han var ikke bare en lærer på jobb fra åtte til fire, som det er i dag. Nei, disiplene fulgte ham og lærte av ham hele tiden.

Ikke bare sa Jesus at han snakket sant, men at han var sannheten.

Den gode gjeteren. Jesus passer på sine, akkurat som en gjeter passer på sauene sine. Han beskytter oss mot fiender og vanskeligheter som måtte komme.

Veien. Det er kun gjennom å tro på ham at du kan få fellesskap med Gud.

Kongen. Hans kongsmakt var ikke av denne verden – han var en helt annerledes konge. På hodet hadde han ingen overdådig krone av gull, men en smertefull tornekrone.

Han ga sitt liv for oss og gikk i døden for oss

Herren. Når vi bekjenner at Jesus er Herre, så gir vi han autoritet over livene våre. Vi sier at han er større enn oss, og at vi vil tjene ham.

Jeg er. Det virker rart å bare kalle seg Jeg er. Det mangler liksom noe. Når Jesus sa at han var Jeg er, så brukte han det samme navnet på seg selv som Gud gjorde i GT. Han er ikke bare Guds sønn, men Gud selv.

Livet. Han ga sitt liv for oss og gikk i døden for oss, men døden kunne ikke holde ham fast. Jesus sto opp igjen, for han hadde makten til å gjøre det – han var selve Livet.

Sannheten. Ikke bare sa Jesus at han snakket sant, men at han var sannheten. Sannhet er objektivt og gjelder for alle. Den er sann enten du tror det eller ei. Gud ønsker at vi alle skal vende om og tro på Jesus – og da vil sannheten sette oss fri.

Lammet. Jesus var Guds offerlam, som tok på seg våre synder, slik at vi ble renset for våre. Lammet er verdig all vår pris!

Vil du utforske dette videre?

Hør Sverre Bøe snakke om temaet her:


Jeg kan i tillegg varmt anbefale boka «Kristusbrikker» av Vidar Mæland Bakke. Den er kort og overkommelig for alle, og går gjennom noen av navnene på Jesus.

Pearl / Lightstock

Tema

Temaet på iTro i februar er «Ordet».