Mennesker trenger mer enn mat og drikke

Klovnene i videoen blir en påminnelse om at mennesker trenger mer enn mat og drikke. Vi trenger glede, latter og håp. Vi trenger fellesskap. Fellesskap med andre mennesker og fellesskap med Gud.

Tema

Tema på iTro i mai er «Entertain us!»

Du har kanskje sett denne filmen på Facebook? Historien om klovnene, som reiser fra flyktningleir til flyktningleir for å spre glede, rørte også meg. Den viser at underholdning og moro har en klar egenverdi ved at det kan spre glede. Latter og smil er noe mennesker trenger. Det gir på mange måter håp og små lysglimt i mørke perioder. Her har klovnene forstått noe viktig – mennesker i nød trenger mer enn mat og drikke.

Disse mine minste   

Filmen er rørende, men samtidig kjenner jeg at det stikker litt i samvittigheten min. Ikke nødvendigvis fordi jeg ikke er der og hjelper, men fordi jeg må innrømme at det går en stund mellom hver gang jeg tenker på, eller ber for disse barna. Jeg har blitt litt kald og tenker egentlig ikke så mye på lidelsene rundt meg. Det er jo så mye vondt som skjer, så mye jeg ikke kan gjøre noe med. 

For jeg var sulten, og dere ga meg mat; jeg var tørst, og dere ga meg drikke; jeg var fremmed, og dere tok imot meg; jeg var naken, og dere kledde meg; jeg var syk, og dere så til meg; jeg var i fengsel, og dere besøkte meg … Sannelig, jeg sier dere: Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg (Matteus 25:35-36, 40) 

Jesus er helt klar på at vi skal bry oss om menneskene rundt oss. Som kristne skal vi elske de vi møter på en slik måte at vi ønsker at de skal få fylle alle sine behov.

I bibelverset fra Matteus ser vi noen av disse behovene. Det som er verdt å merke seg, er at Jesus ikke stopper etter at han har nevnt mat, drikke og klær. Han fortsetter; Å bli tatt i mot, tatt vare på, besøkt. Vi mennesker har sosiale behov, som også må dekkes. Dette gjelder også for flyktningbarna, og her har klovnene skjønt noe viktig, som jeg, om jeg er ærlig, kanskje ikke helt har forstått enda. 

Det aller mest grunnleggende behovet

For selv om disse barna lever i en ekstrem situasjon, der de ofte mangler både mat og klær, er det ikke nok å kun gi dem det. De mangler håp. De mangler glede. De mangler trygghet. De mangler et hjem. Jeg vil aldri kunne hjelpe alle, men jeg kjenner en som kan! Det er ikke før jeg innser dybden av de behovene som flyktningene, og alle mennesker, har, at jeg kjenner at det kalde hjertet mitt knuses. 

Jeg trenger å få dårlig samvittighet når jeg merker at jeg ikke bryr meg. Da kan jeg la Jesus jobbe i meg, slik at jeg virkelig kan elske menneskene rundt meg. Elske dem nok til at jeg unner dem å få fylt alle sine behov. 

Klovnene i filmen går ett steg videre og gir flyktningbarna latter og glede – det er fantastisk! Likevel mangler mange det aller mest grunnleggende – å kjenne Jesus og få leve sammen med Gud. Det er her misjon og hjelpearbeid fusjonerer.

Vi forteller ikke mennesker om Jesus som en ekstra greie i tillegg til å dekke deres grunnleggende behov. Nei, Jesus er den eneste som kan fylle det aller mest grunnleggende behovet til alle mennesker på hele jorden. Å elske vår neste, vil dermed også være å ønske at de får bli kjent med Ham. 

Klovnene i videoen blir en påminnelse om at mennesker trenger mer enn mat og drikke. Vi trenger glede, latter og håp. Vi trenger fellesskap. Fellesskap med andre mennesker og fellesskap med Gud, han som skapte oss.

Tema

Tema på iTro i mai er «Entertain us!»