O glede stor!

O glede stor!

Gled dere, alltid. Det er oppfordringen Paulus gir de kristne i Filippi. Hva gleder du deg over?

Tema

Tema på iTro i desember er «Gled dere».

Jeg har mye som jeg får glede av. En god familie og gode venner. En jobb jeg trives veldig godt i. Et fint hus å bo i. Ganske god helse. Nok penger til at jeg ikke bekymrer meg. Alle disse tingene er gode gaver fra Gud, som jeg skal få lov til å glede meg over! Men selv om alle disse er gode gaver, så varer ingen av dem evig. De er ikke uforanderlige, de er ikke konstante.

Jeg kan miste de jeg er glad i, og relasjonene mine kan bli brutt. Jeg kan miste jobben min. Jeg kan bli alvorlig syk, eller bli skadet i en ulykke. Pengene mine kan bli stjålet (eller jeg kan kaste de bort). Huset jeg bor i kan brenne ned. Alt jeg har fått av materielle goder kan bli tatt fra meg. Hvis det skjer, hva har jeg da å glede meg over?

Glede til tross for sykdom

Det gladeste mennesket jeg har kjent, har ikke vært det rikeste. Eller det friskeste, for den del. Min bestefar trakk ikke det lengste strået da Gud delte ut helse, for å si det sånn. Likevel hadde han en glede som virket å være der alltid, og som var merkbar for alle han møtte. Han hadde skjønt noe veldig viktig, tror jeg: En kristen har tilgang til en glede som har et grunnlag som ikke forandrer seg. Som ikke svikter. Som ikke kan ødelegges. Som er evig. Jesus selv.

En glede som ikke først og fremst har med de gavene vi har fått å gjøre, men en glede over å kjenne Giveren.

Paulus sier ikke bare «Gled dere, alltid». Han sier: «Gled dere alltid i Herren!» Og denne gleden er annerledes. Fordi dette er ikke en glede over det materielle. Det er ikke en glede over de tingene som kan forsvinne. Det er en glede over å kjenne Jesus, og være kjent av ham. Det er en glede som ikke først og fremst har med de gavene vi har fått å gjøre, men en glede over å kjenne Giveren.

Han har vunnet over døden, og gir seieren til alle som tror. Han tok straffen for mine synder, og satte meg fri. Han er universets Herre. Han er oppfyllelsen av alle Guds løfter. Han er den som gir oss evig liv, han er vårt håp. Den som lover å alltid være med. Den som alltid «er». Og han er den som kjenner meg.

Paulus som eksempel

Paulus selv er et fantastisk eksempel på hvordan dette kan se ut. Han opplever veldig mye vanskelig. Men gleden er der alltid. «Gled dere alltid» er faktisk skrevet fra fengsel! Et annet sted skriver han: «Vi sørger, men er alltid glade, vi er fattige, men gjør mange rike, vi har ingenting, men eier alt.» (2 Kor 6, 10)

Den gleden som Jesus gir, betyr ikke at alt bare blir bra, og at vi aldri mer opplever at noe gjør vondt. Men den betyr at vi alltid kan glede oss, fordi vi kjenner Jesus, han som er for oss og som har vunnet. I Jesus eier du alt! Hva gleder du deg over?

«Gled dere alltid i Herren! Igjen vil jeg si: Gled dere!» Fil 4:10

Tema

Tema på iTro i desember er «Gled dere».