Valgets kval

Valgets kval

Vi tar valg hele tiden. Hvordan kan man navigere gjennom alle disse valgene? Er det mulig å vite om man velger etter Guds vilje?

Tema

Tema for iTro i september er «Valg».

Vi tar valg hele tiden. Noen viktigere enn andre. Ofte kan valgene føles uoverkommelige og skremmende. Hvilken skole skal du gå på? Hvilken by skal du studere i? Skal du satse på fotball på fulltid? Hvordan skal en stakkars ungdom navigere gjennom alle valgene? Og hvordan i alle dager kan man vite om man velger etter Guds vilje?

Tips og triks

Det finnes massevis av tips og triks for å ta et godt valg. Et av dem er å skaffe seg en oversikt over hvordan valget man står ovenfor vil påvirke andre deler av livet. Dette er selvfølgelig vanskeligere enn det høres ut som. Usikkerhet gjør oss stressa, og er vi stressa tenker vi ikke særlig rasjonelt eller realistisk. Dessuten er det lett å bli overveldet av alle de mulighetene som ligger foran. I en slik situasjon kan valgene virke uendelig store, selv om de kanskje ikke er så viktige når alt kommer til alt.

For å dempe stresset litt kan man forsøke å se situasjonen utenfra, og late som om man gir råd til en god venn. Da blir det kanskje lettere å se det store bildet. Jeg tror det beste spørsmålet man kan stille seg selv er om dette valget vil føre deg nærmere Jesus. Er det veldig klart at det vil føre deg bort, er det kanskje et tegn på at det ikke er et veldig lurt valg. Det er også viktig å huske på at det ikke alltid er det som er det mest behagelig for oss som vil føre oss nærmere Jesus. Det er når vi er sårbare og avhengige av Ham at Han blir størst for oss. Utfordrende, men sant.

Hjelpere

Mange kan ha forventninger til valgene dine, og det kan være slitsomt. Likevel opplever jeg at det er lurt å snakke med noen som er klokere, eller tenker litt annerledes enn deg selv. Gode venner og familie bryr seg om deg, og kan gi verdifulle innspill som vil kunne hjelpe deg i valgene du tar.

Hva så med Gud? Gud bryr seg absolutt om valgene dine. Han lar deg også ta dem selv. Dette gjenspeiler Guds ufattelige kjærlighet til oss, men kan ofte føles frustrerende. Gud vet jo best, kan ikke han bare si meg hva jeg skal gjøre? Gud vil det beste for deg og Han vil være med i valgene dine. Men noen ganger er kanskje vår oppfattelse av hvor viktig et valg er, litt annerledes enn Guds. Det å finne ut hva man skal gjøre i friåret sitt, eller om man skal satse på fotball på fulltid et år kan kanskje føles som verdens største og viktigste avgjørelse, men hva om det egentlig ikke er det?

Det valget som er viktigst for Gud, er at du har valgt å ta i mot Ham, og å følge Ham. Om du gjør dette i Trondheim eller Oslo, har kanskje ikke så stor betydning. Gud ønsker å bruke oss til å nå flere mennesker med hans kjærlighet og nåde, og dette kan han gjøre hvor som helst og når som helst, så lenge vi er villige til å la oss lede av Ham.

En stor plan

Guds plan er større enn vi noen gang vil klare å forstå. Om vi har havnet langt borte fra Hans plan med livet vårt, tror jeg at Gud er stor nok til å gripe inn. Han kan snu situasjonen, uansett hvor mørk eller håpløs den ser ut til å være.

Å ta viktige valg er alltid vanskelig. Til og med de ubetydelige kan være skikkelig stressende. Ved å spørre mennesker vi stoler på, og ved å be, kan vi få hjelp til å ta gode valg. Så er valget tatt, og da hjelper det ikke å dvele over hva som kunne ha skjedd om man valgte annerledes. Vi kan be om at Gud må velsigne de valgene vi har tatt og bruke oss der vi er, som dem vi er. Det kan han, han er jo Gud.

Tema

Tema for iTro i september er «Valg».