4 positive og 4 negative sider ved Pride

4 positive og 4 negative sider ved Pride

Presset til å feire Pride er stort. Desto viktigere er det å ikke bare gjøre det som er forventet, men å selv vurdere både positive og negative sider ved Pride. Her er noen av dem.

PRIDE

Hvert år i juni-måned har foreningen FRI en kampanje knyttet til Pride.

4 positive sider ved Pride

1. Vise solidaritet

I fjor ble flere skadet og drept ved London Pub i Oslo – et samlingssted for LHBTQ-personer. Angrepet ble oppfattet som et målrettet angrep mot homofile og lesbiske. I 2016 ble en klubb for homofile angrepet i Orlando i USA. Det finnes også mange andre eksempler på at homofile angripes. Kristne bør signalisere at homofile skal møtes med respekt, og for noen er det en viktig grunn for å feire Pride.

2. Feire mangfold

Ofte blir det sagt at Pride først og fremst handler om å feire mangfold, kjærlighet og inkludering. Ingen kristne bør jo være imot slike idealer.

3. Heie på frihet

I avisen Vårt Land skrev en journalist for et år siden at Pride er «en feiring av at Norge verner om individets rett til å leve i frihet og uttrykke seg slik man selv ønsker, uten frykt for forfølgelse og diskriminering» (VL 3. juli). Selv om kristne er kritiske til homofilt samliv ut ifra Bibelen, bør vi være sterkt imot at homofile forfølges eller diskrimineres.

4. Støtte en minoritet

Mye statistikk viser at homofile, lesbiske, biseksuelle og transpersoner har en vanskeligere livssituasjon enn mange andre. Å oppleve seg som annerledes enn flertallet, kan være vanskelig, og særlig kan det gjelde for unge som ofte ønsker å være som alle andre. For noen blir det å feire Pride, å støtte en sårbar minoritet.

4 negative sider ved Pride

1. Problematisk politikk

I Norge er det foreningen FRI som arrangerer Pride. FRI vil ha en innføring av et tredje kjønn, mener at det bør være tillatt å kjøpe sex og sier ja til surrogati. Noen ønsker ikke å feire Pride fordi det kan forstås som en støtte til slike omstridte saker.

2. Hyperseksualisert parade

For noen oppleves selve paraden som arrangeres i forbindelse med Pride problematisk, og kanskje særlig for barn. Mange i paraden er avkledde, og ulike seksuelle fetisjer og varianter eksponeres. Det gjelder blant annet sadomasokisme som betyr å kjenne seksuell nytelse ved å påføre eller bli påført smerte/ydmykelse.

3. Fri sex

For kristne er det viktig å fastholde at Bibelen fremholder at eneste ramme for seksuelt samliv er ekteskapet mellom mann og kvinne. I det politiske programmet til FRI står det at vi «mener at seksuelle relasjoner eller handlinger som er basert på respekt, likeverd, og samtykke er positive». Det betyr at bevegelsen mener at sex mellom mer enn to og sex uten forpliktelse er noe bra.

4. Feil likestilling

Ofte kobles Pride til kampen for full likestilling mellom homofile og heterofile, og det viktigste eksemplet er at homofile i dag kan gifte seg. Selv om kristne bør mene at homofile skal ha frihet til å leve som de selv ønsker, er det noe annet å mene at ekteskapet er en kjønnsnøytral institusjon. Tvert imot forklarer Jesus opprettelsen av ekteskapet med at Gud skapte oss mennesker «til mann og kvinne» (Matteus 19,4).

Vi som ikke feirer Pride har et stort ansvar for å vise at vi oppriktig mener at homofile skal møtes med respekt

Selv har jeg aldri gått i Pride eller feiret med regnbueflagg. Slik sett synes jeg at de negative sidene ved Pride veier noe tyngre enn de positive sidene.

Men jeg tenker at vi som ikke feirer Pride har et stort ansvar for å vise at vi oppriktig mener at homofile skal møtes med respekt – og at vi tar sterk avstand fra voldsbruk, hets og trakassering av alle de som bruker en av bokstavene LHBTQI om seg selv.

 

Raphael Renter / Unsplash

PRIDE

Hvert år i juni-måned har foreningen FRI en kampanje knyttet til Pride.