– Frykter du singellivet, har du sannsynligvis misforstått ekteskapet

– Frykter du singellivet, har du sannsynligvis misforstått ekteskapet

Den britiske pastoren Sam Allberry har hatt homofile følelser hele livet, og tatt et bevisst valg om å leve som singel.

Aktuelt

Sam Allberry var på besøk i Misjonssalen Oslo 22-24. mars og holdt taler og seminarer, blant annet om singelliv.

Allberry er blant annet kjent for å skrive for den kristne nettsiden «The Gospel Coalition».

Da Sam Allberry var 21 år gammel håpet han på å være gift med ei kvinne og ha minst ett barn innen ti år. Noen år senere forstod han at dette var urealistisk, da han kjente en tiltrekning mot det samme kjønn.

Allberry bestemte seg for å leve som singel, og er opptatt av at Bibelen omtaler singellivet på positivt vis.

– Det er flere tekster i NT som er interessante. Det omtales blant annet som en gave. I 1.Kor 7 snakker Paulus om hvordan singellivet gir spesifikke fordeler for kristen tjeneste. Vi har en tendens til å tenke på singelliv som en negativ ting, men NT sier at det er en positiv ting. Det har riktignok sine utfordringer, men det har også ekteskapet.

Frihet og fleksibilitet

Allberry setter spesielt pris på friheten og fleksibiliteten ved singellivet. Han kan bruke mer av sin tid på kristen tjeneste og er mer fleksibel, spesielt når det kommer til å reise.

– I tillegg harjeg  en større kapasitet for vennskap. I ekteskapet er det en dybde i intimiteten som man ikke får når man er singel. Men som singel kan man ha en bredde av intimitet med flere gode venner som en gift person ikke får. Selv om det er en annen type intimitet enn det er i et ekteskap, føler jeg ikke at jeg får mindre intimitet.

Ubalanserte vennskap

– Hva er de største utfordringene med å være singel?

– Den største utfordringen er at noen vennskap kan være ganske ubalanserte fordi majoriteten av vennene mine er gift. Jeg har en tendens til å trenge vennskapet med dem mer enn de trenger vennskap med meg, fordi deres største prioritet er ektefellen. Jeg og andre single føler at vi ikke kommer “først” hos noen.

– I tillegg kan vennskap føles et hakk mindre trygt enn familieliv. Folk flytter for familie og jobb. men få mennesker flytter på grunn av vennskap. Det kan se ut som at det er en iboende usikkerhet i noen vennskap på grunn av det, fortsetter Allberry.

Mange gifte blir single

For de som allerede er gift eller i et parforhold kan problemstillingene Allberry tar opp knyttet til singelliv virke irrelevante. Man er jo i en annen livssituasjon. Men Allberry mener at det blir feil å tenke slik.

– Over halvparten av alle gifte mennesker kommer til å bli single igjen. Enten gjennom at ektefellen dør før deg, eller gjennom skilsmisse. Så å ha en ring på fingeren nå betyr ikke at du aldri kommer til å bli singel igjen, forteller Allberry og fortsetter:

– Hvis kirken er én kropp, så vil det som skjer med én del av kroppen påvirke alle. Derfor bør hele kirken bidra til at de single i menigheten blomstrer i sitt singelliv. For hvis ikke kommer det til å påvirke hele menigheten. I tillegg er tekstene om singelliv i Bibelen for hele Guds folk å lese og lære fra. Så ja, gifte folk trenger også å tenke på singelliv.

Tjeneste for Gud og andre

Selv om Allberry trekker frem de positive sidene ved singellivet, er han tydelig på at også singellivet har sine fallgruver. Faren for å bli selvsentrert er helt klart tilstede.

– Det er viktig at vi bruker singellivet for å tjene andre og Gud. Hvis vi bruker singellivet til å tjene oss selv, vil det ikke tilfredsstille oss, og det vil være en usunn måte å leve på. Ekteskapet er ikke et mål i seg selv, det er ment til å være et middel for å tjene. Det samme er gjelder for singellivet.

Urealistisk forventning til ekteskapet

– Hva vil du si til folk som er redde for å forbli single resten av livet?

– Jeg vil si at det er forståelig og vanskelig å ha en slik frykt. Men Gud sier at både ekteskapet og singellivet er en gave. Begge har en iboende godhet ved seg, og ingen av dem kommer til å verken tilfredsstille deg helt eller ødelegge deg helt. Vi trenger å legge livet vårt i Guds hender, og stole på at Gud vil det beste for oss. Om det blir ekteskap eller singelliv, så får vi erfare Guds godhet. Og vi får erfare utfordringene det gir også.

Allberry tror at mye av redselen for å leve som singel bunner ut i en urealistisk forventning til ekteskapet.

– Hvis du frykter singellivet, er det sannsynligvis fordi du har misforstått ekteskapet. Du forventer ting fra ekteskapet som det ikke vil gi deg.

Kulturen vår har en tendens til å fokusere på romantisk og seksuell intimitet, men i Bibelen er egentlig vennskap ment til å være en dyp form for intimitet.

– Hvordan kan vi erfare intimitet uten sex?

– Bibelen viser oss at det er forskjellige typer intimitet. Kulturen vår har en tendens til å fokusere på romantisk og seksuell intimitet, men i Bibelen er egentlig vennskap ment å være en dyp form for intimitet, forteller Allberry og trekker frem bibeltekster som støtter hans syn.

– I Ordspråkene er en venn en som kjenner sjelen din. Som vet hva som foregår i livet ditt. Jesus snakker om det i Joh 15,15. Han sier at vi er vennene hans fordi han har fortalt oss alt som hans Far har sagt til ham. Å la noen komme inn og vite hva som faktisk skjer i livet er hva vennskap virkelig handler om.

Tankegangen om at singellivet er et problem bør helt klart avlives. Allberry trekker frem en ting som må til for at det kan skje: Undervisning.

–  Hver gang vi misforstår singellivet, misforstår vi også ekteskapet. Så vi trenger å reflektere over og undervise om at ting går opp og ned i både ekteskap og singelliv.

Espen Ottosen

Aktuelt

Sam Allberry var på besøk i Misjonssalen Oslo 22-24. mars og holdt taler og seminarer, blant annet om singelliv.

Allberry er blant annet kjent for å skrive for den kristne nettsiden «The Gospel Coalition».