Førstegangsvelgere på politisk debatt

Førstegangsvelgere på politisk debatt

- Kristne bør bry seg om politikk fordi det handler om hvordan vi vil at samfunnet skal styres og hva slags rettigheter et menneske skal ha.

Tema

Tema for årets UL er «Til verdens ende».

Følg iTro på iTro.no, Instagram og Facebook for hyppige oppdateringer under UL.

Det begynner å nærme seg en tradisjon; når UL arrangeres i forkant av et stortingsvalg, arrangeres det politisk debatt. I år foregikk debatten torsdag ettermiddag, og mange kjente norske politikere tok turen for å delta på debatten.

Spente førstegangsvelgere

De tre kompisene Peter Hovda (18), Anbjørn Dyngeland (17), og Sander Mulelid (18) fra henholdsvis Nærbø, Ølensvåg og Stjørdal så på debatten i amfiet. Alle tre er førstegangsvelgere til høsten, og de var spente på hva politikerne hadde å fortelle.

– Jeg gikk på debatten fordi jeg synes det er interessant med politikk. Det er spennende å høre hva de forskjellige partiene mener om viktige saker, sier Peter.

– Jeg har bare vært på skoledebatt, og det er artig å høre på en debatt når det er litt mer kjente folk som deltar, istemmer Sander.

Klargjørende debatt

En slik politisk debatt kan fort skape kaos og bidra til mer forvirring, da politikerne gjør sitt ytterste for å få mest mulig taletid i løpet av en kort time. Men for guttene sin del var debatten klargjørende.

– Jeg ble litt klokere. Jeg hadde tenkt til å stemme KrF uansett, men har nå fått satt meg inn i hva de forskjellige partiene tenker om ting. Sånn sett var det lærerikt, sier Peter.

– Ja, det er interessant å få svar på spørsmål som jeg lurer på om politikk og om hvordan samfunnet skal styres, legger Anbjørn til.

Kristne bør bry seg om politikk

For noen kan det virke litt merkelig at det settes av tid til en politisk debatt på et kristent stevne. Men Peter, Anbjørn og Sander synes det er viktig at kristne engasjerer seg i politikk.

– Vi kristne bør bry oss om politikk fordi det handler om hvordan vi vil at samfunnet skal styres og hva slags rettigheter et menneske skal ha. Norge er et kristen land, og det er bra for kristen-norge generelt å opprettholde de kristne verdiene, forteller Peter.

– Vi lever i en hverdag vi og akkurat som alle andre nordmenn. Politikk handler like mye om oss som andre nordmenn, sier Sander.

– Jeg synes det er viktig å leve etter Bibelen, og da er det viktig å tenke over hvordan samfunnet skal styres og hva slags lover det skal være i landet, legger Anbjørn til.

Jeg tror ikke det er mulig å få til en helt perfekt kristen politikk

Men finnes det egentlig en «perfekt» kristen politikk? Peter tror ikke det.

– Jeg synes det er et vanskelig spørsmål, men nei, jeg tror ikke det. Det er selvfølgelig viktig å ha kristne verdier i fokus og skape et samfunn der det ikke er store forskjeller mellom folk. Men jeg tror ikke det er mulig å få til en helt perfekt kristen politikk, avslutter han.

Jonathan Moe

Tema

Tema for årets UL er «Til verdens ende».

Følg iTro på iTro.no, Instagram og Facebook for hyppige oppdateringer under UL.