Lev saktere

Lev saktere

Kathrine Vigdel (32) har funnet ut at livet er best i et saktere tempo enn før. – Der får jeg kontakt med meg selv og i stillheten møter jeg Gud.

Tema

I serien «Å velge det gode liv» møter vi fem personer som forteller sitt personlige vitnesbyrd.

Kathrine Vigdel (32) er forlagsredaktør i Luther og Lunde, gift med Hans Eskil og har hunden Jakta. Liker naturen og å telle velsignelser.

Denne saken er en utvidet versjon av «– Han som har skapt oss vet hva som er best for oss» i årets iTro-magasin.

Kathrine Vigdel har gjort et livsforvandlende valg, motivert av hva hun tror Gud mener er best for henne.

– Jeg er veldig opptatt av å leve et sakte liv, og andre syns ofte det er litt rart. For meg handler det om å bli bevisst på at alle muligheter jeg kan gripe tar tid og krefter, og jeg trenger å velge klokt. Min timeplan er nok kanskje tommere enn mange andres, sier hun.

Setter opp et energiregnskap

Livet stoppet opp da Kathrine ble utbrent for fire år siden. Etter hvert som hun sakte kom tilbake til jobb og en mer normal hverdag, var hun veldig bevisst på at nå skulle ting være annerledes.

– Mannen min og jeg snakker ofte sammen om det vi kaller energiregnskap. Vi ser på kalenderen som vi gjør med økonomien og bestemmer oss for hva vi vil fylle tiden med. Det kan være vanskelig å si nei til en avtale på en søndag fordi jeg har sagt ja til noe på en lørdag, men for meg er dette viktig for at jeg skal ha et godt liv. Da sikrer jeg at jeg kan være fullt til stede i det jeg har sagt ja til og samtidig ha overskudd til det mer spontane.

Vekker lengsel hos andre

– Føler du deg radikal?

– Ja, det føles noen ganger radikalt å gå mot strømmen når jeg prioriterer å være hjemme. Samtidig opplever jeg at jeg vekker en lengsel hos folk når jeg snakker med dem om sakte liv. Ingen ønsker egentlig å leve på maxgrensa av hva de orker hele tida. Det krever bevisste handlinger å roe ned.

Kathrine merker Guds nærvær i stillheten.

Kathrine syns ofte det er lett å tråkke feil og falle ut av rytmen. Da blir dagene kaotiske og rotete.

– Det faller ikke lett for meg å leve sakte, men det er bare jeg som kan sette på bremsen. Jeg kan være redd for å gå glipp av noe vil at ting skal se fint og flott ut og ha alt på stell. Sånt kan fort bli et evig jag. Jeg tror vi alle kan kjenne oss igjen i at vi ønsker å være på topp på alle områder. For meg handler det om å bli bevisst og velge å stoppe opp.

Telle velsignelser

Kathrines bevissthet om de små tingene i hverdagen gjør at hun prioriterer bibellesing og dagbokskriving på morgenen. En annen ting som har blitt viktig for henne, er å stoppe opp og telle velsignelser.

– Det gir meg en ro i tankene å bestemme meg for å finne 10 ting jeg er takknemlig for akkurat nå. I en stressa situasjon kan den første tingen jeg kommer på være noe så enkelt som at det ikke regner ute. Slik blir jeg mer til stede i livet, og mindre fokusert på det som hele tiden skal skje.

Livet handler ikke om å jage etter alt vi kan oppnå

I et sakte liv er det også rom for stillheten. Der finner Kathrine Gud.

– Gudsnærværet er der hele tida, men i stillheten legger jeg merke til det. Vi har så lett for å bare lytte til idealene og det samfunnet sier vi skal strekke oss etter, men når jeg stopper opp med Gud, da er det mange ting som blir skrella bort. Livet handler ikke om å jage etter alt vi kan oppnå. Det kan bli en bonus, men det er ikke viktig, sier Kathrine.

Kathrines tips for livet:

  • Tell velsignelsene dine: Det gjør noe med deg å stoppe og og minne deg selv på gode ting du har i livet akkurat nå.
  • Sett opp energiregnskap: Bli bevisst på hvordan du bruker tida di, og planlegg slik at du bruker kreftene du har bra. Noen orker mer enn andre, det finnes ingen standard mal for hvordan det ser ut å ha overskudd.
  • Hvil når du har behov: Luft deg, legg deg ned litt, ta en time out når du trenger det.
  • Vær bevisst på hvor mye tid du bruker på mobilen: Det er lett å drukne i instasurfing eller andre ting som sluker tida. Prøv å legg merke til hva du har brukt de siste 20 minuttene dine på.
  • Pust med magen: Det er en ren fysisk aktivitet som gjør god forskjell når du er stressa.
Privat

Tema

I serien «Å velge det gode liv» møter vi fem personer som forteller sitt personlige vitnesbyrd.

Kathrine Vigdel (32) er forlagsredaktør i Luther og Lunde, gift med Hans Eskil og har hunden Jakta. Liker naturen og å telle velsignelser.

Denne saken er en utvidet versjon av «– Han som har skapt oss vet hva som er best for oss» i årets iTro-magasin.