– Hvis vi er åpne om tvilen, tar den alvorlig og setter ord på den kan den føre oss nærmere sannheten.

– Hvis vi er åpne om tvilen, tar den alvorlig og setter ord på den kan den føre oss nærmere sannheten.

Martin Holskar har skrevet masteroppgave om hvorfor kristne tviler. På UL hadde Holskar et seminar om hva tvil er og hva man kan gjøre med tvilen.

UL 2019

Ung Landsmøte er en festival som arrangeres av NLM Ung og ImF-Ung for ungdom og unge voksne fra 15 år og oppover. Sjekk ut ul.no

 – Hvorfor skrev du masteroppgave om tvil? 

– Jeg hadde en lang og tung periode i mitt eget liv der jeg tvilte ekstra mye. Da jeg snakket med kristne ledere og folk som var eldre enn meg opplevde jeg at de ikke møtte meg på en god måte. Ved å skrive en oppgave om tvil håpte jeg å kunne bidra til at kristne kunne få en større forståelse for hva tvil er og hvordan en kan møte folk som tviler på en bedre måte. 

Ungdom som tviler

Martin er ikke sikker på hvor vanlig det er med tvil i dagens ungdomsgenerasjon. Men han tror det gjelder en del. 

Jeg tror ganske mange tviler på Guds eksistens, for eksempel i møte med vitenskapen.

– På seminaret jeg hadde på UL kom det 200 ungdommer. Det kan tyde på at dette er noe en del tenker på. Jeg har snakket med flere som forteller om sine opplevelser med tvil. Likevel er det vanskelig for meg å si akkurat hvor mange som tviler. For noen kan det være vanskelig å være åpen om tvilen sin med andre. 

– Hva tviler kristen ungdom på? 

– Det er nok mye forskjellig. Jeg tror ganske mange tviler på Guds eksistens, for eksempel i møte med vitenskapen. Jeg opplever også at det er mange som tviler på Guds godhet eller på at Gud bryr seg om mennesker. 

Tvil bør snakkes om

– Er det farlig å tvile? 

– Det er litt vanskelig å svare kort på siden tvil kan være så mye forskjellig. Men i de fleste tilfeller tror jeg ikke vi trenger å være redde for tvilen, selv om den kan oppleves skummel for noen. Hvis vi er åpne om tvilen, tar den alvorlig og setter ord på den kan den føre oss nærmere sannheten. Kanskje det kan være et mål med tvilen?

– Hva bør man gjøre hvis man tviler? 

– Mitt beste tips er å finne noen å snakke med. Kanskje noen eldre som du stoler på. Still de vanskelige spørsmålene du har og snakk om hvordan du opplever tvilen. Og hvis du opplever at du ikke blir forstått vil jeg utfordre deg til å fortelle det, selv om det er skummelt. 

Å lytte og forstå

Martin har også en oppfordring til kristne ledere som kommer til å møte ungdom som tviler. 

– Det viktigste er å lytte og prøve og forstå, for det er ikke alltid de vanskelige intellektuelle spørsmålene som gjør det vanskelig å tro. Alle kan hjelpe de som tviler, uavhengig av hvor mye man kan. Det er viktigere å lytte enn å snakke.

Andreas Ydstebø

UL 2019

Ung Landsmøte er en festival som arrangeres av NLM Ung og ImF-Ung for ungdom og unge voksne fra 15 år og oppover. Sjekk ut ul.no