Adventus

Adventus

Hvorfor vi har adventstid er det ikke så mye snakk om.

Det lukter jul i leiligheten. Småkaker er bakt, julestaken er satt i vinduet og det første lyset i adventskransen er tent. Det er snart jul. Det betyr god mat, julegavehandling, baking og mye annet koselig. Man bruker penger på det ene og det andre, man vil få det så koselig man kan, holde på tradisjonene, men man glemmer kanskje hva adventstida står for. Man vet hvorfor man feirer jul, det var da Jesus ble født, men hvorfor vi har adventstid er det ikke så mye snakk om.

Herrens ankomst

Wikipedia står det ”Advent er en kristen årstid som markerer forberedelse til juletiden. Navnet kommer fra latin ”Adventus”. ”Adventus” betyr Herrens ankomst.»

Jeg har aldri hørt den forklaringen på advent før, men jeg synes den var fin. Jeg har hørt at det er en ventetid til det som skal komme, men at det faktisk betyr Herrens ankomst, det er ganske kult. Ofte så tenker man bare på alt som skal gjøres og ordnes. Huset skal vaskes og pyntes, man skal handle gaver, småkaker skal bakes og man skal i tillegg nyte ventetiden. Det er lett å ha fokus på feil sted, tenke på alt som skal gjøres i stedet for å tenke på hva vi egentlig feirer og venter på.

På Facebook fikk  jeg en invitasjon her en dag. Det var til et arrangement Kristenrussen i Hordaland har ordnet til. De kaller det ”Den omvendte julekalenderen”. Det går ut på at du i stedet for å få en gave hver dag med småting du kanskje egentlig ikke trenger, kan du heller gi penger til misjonsprosjektet de har, der de skal hjelpe barn med skole i Mellom-Amerika. Det fungerer ved at du den 1.desember gir 1 krone, 2. Desember gir 2 kroner, 3.desember gir 3 kroner, osv. Dette blir til sammen 300 kroner, og for oss i Norge er det ikke så masse, men for andre kan dette bety en livsendring.

Finn ut hva du  kan hjelpe til med

Vi er så  vant til å alltid skulle få. Vi synes det er vanskelig å finne på ting vi kan ønske oss til jul fordi vi allerede har alt vi trenger og enda mer. Du har kanskje ikke tenkt på det på den måten før, men det at vi ikke veit hva vi skal ønske oss er et veldig godt eksempel på hvor stor overflod vi faktisk har. På en måte er det vanskelig å skulle gi til de som virkelig trenger det, i stedet for til de vi kjenner. Vi blir fort redde for at vi ikke har nok til oss selv, men vi har mer enn nok, så vi trenger på ingen måte være redde for det. Man trenger heller ikke å sende pengene så langt vekk. Det er flere i Norge som heller ikke har i overflod, ikke har nok til mat og husly. Juletiden er en ypperlig mulighet for å gjøre noe for andre, det er mange organisasjoner som steller i stand ting til de som ikke har det de trenger. De trenger støtte ved hjelp av penger, men også andre ting. Så søk opp på nettet og finn ut hva du  kan hjelpe til med.

I år kan  julen være den tida da du bestemmer deg for å gi noe til de som virkelig trenger det. Snakk gjerne med vennene dine og bli enige om at årets julegave til hverandre kan være å hjelpe andre. Det kan være et godt alternativ til å huske hva julen virkelig dreier seg om, og hva Jesus har lært oss?

Ill.foto:  Jens Gyldenkærne Clausen på flickr

__________