Justin Bieber som forbilde

Justin Bieber som forbilde

Justin Bieber takker Gud for suksessen han har oppnådd. Hvorfor skal vi tenke at Gud har gjort ham så kjent når han ikke synger sanger om Gud?

Kommentar

Maria Celine Lundeby har tidligere jobbet i iTro og skriver i år masteroppgave om Justin Bieber.

Spørsmålet over kommer fra en iTro-leser og Justin Bieber-fan. At Justin har blitt velsignet av Gud er det ingen tvil om, skriver hun. Men Gud har også gitt oss misjonsbefalingen, og sagt at vi skal gjøre alle folkeslag til hans disipler. Er det da riktig av Justin å ikke synge sanger om Gud? spør hun.

Dette er et spennende tema, som jeg tror vi som kristne har godt av å tenke gjennom. Og jeg tror svaret har flere sider.

«Han gir ikke seg selv æren, men Gud»

På den ene siden så lever vi alle i denne verden og bruker tida vår på skole og ulike jobber. I teorien er det ikke noen forskjell på å være en popartist, og å være skoleelev, ingeniør, lærer eller gartner. De aller færreste av oss jobber fulltid, og får betalt for, å fortelle andre om Jesus. Om Justin Bieber har som jobb å være artist er ikke det noe vi kan si er galt i seg selv.

Justin er selv tydelig på at han er kristen. I filmklippet under kan du for eksempel høre at han beskriver sin tro på Jesus som har dødd på korset for hans synder.

Han har vokst  opp med å gå i en kristen menighet, og mammaen Patricia (Pattie) Malette, har alltid vært opptatt av at Justin skal få god påvirkning og ha kristne mennesker rundt seg når han reiser rundt som artist. Har du sett og lest intervjuer med Justin er det tydelig at han er bevisst på hva han tror på, og hvordan det påvirker livet hans. Bønn er en naturlig del av hverdagen, og han ser på karrieren sin som en gave Gud har gitt ham. Det at han viser takknemlighet og ydmykhet på denne måten er forbilledlig for en så stor og verdenskjent artist. Han gir ikke seg selv æren, men Gud.

«Det som jeg tror er mer utfordrende for Justin, som kristen, er musikkvideoene hans»

Som kristne er vi kalt til å dele det vi tror på med andre. Når det gjelder Justin Bieber tror jeg at han har fått en helt unik mulighet til å gjøre dette nettopp fordi han er så kjent som han er. Det at han er tydelig på sin tro har gjort at han har fått muligheten til å snakke om den i veldig mange forskjellige settinger. Hvis du er fan av Justin Bieber, vet du også godt hva han tror på. For det sier han klart og tydelig. Så selv om han ikke syngeromGud i de aller fleste sangene sine, så har han fått en veldig god mulighet til å vise andre mer av hvem Gud er gjennom hvordan han snakker om troa si.

Samtidig så vet vi at Justin står i en veldig utsatt posisjon når han lever det livet han gjør. Han opplever hele tiden et press til å gjøre ting bedre, og forventninger om at hvis han skal fortsette å være populær må han gjøre det og det. Og i popindustrien er det mye dårlig moral ute og går, og mye sexfokus ikke minst. Som kristne er det ting vi tenker ikke er etter Guds vilje. Og midt oppi dette lever Justin Bieber nå.

En ting jeg har lagt merke til med den nye plata til Justin er at sangtekstene hans fortsatt er ganske uskyldige, og skiller seg ut fra mange andre popstjerners fokus. Det som jeg tror er mer utfordrende for Justin, som kristen, er musikkvideoene hans.

Både i videoen til Boyfriend og As long as you love me er det mer lettkledde dansere, sexfokus og vold enn i noe vi har sett fra han tidligere. Jeg vil tro at det blir sånn fordi det ligger forventninger i musikksjangeren og populærkulturen om at han «må spille på sex og vold» for at filmene skal kunne kalles «gode».

Justin opplever et stort press på å oppføre seg «riktig» ut i fra forventningene i industrien

Og dét er et eksempel på at Justin står i en veldig utsatt situasjon. Hvordan skal han, som en kristen tenåring, klare å beholde troa si når han lever under presset om å levere produkter som passer inn i musikkindustrien? Det skulle jeg likt å spørre han om hvis jeg kunne. For jeg kan ikke tenke meg noe annet enn at det må være vanskelig for han.

Så svaret mitt til spørsmålet er egentlig todelt: Jeg tror ikke det er noe galt i at Justin Bieber, som kristen, velger å jobbe som artist. Og jeg syns det er utrolig bra at han snakker tydelig om at det er noe han takker Gud for å ha fått muligheten til. Samtidig tror jeg Justin opplever et stort press på å oppføre seg «riktig» ut i fra forventningene i industrien, og det tror jeg er en stor utfordring for hans personlige tro.

Derfor er min oppfordring idag: Vær med og be for Justin Bieber. Han har en unik mulighet til å vise andre mer av hva det vil si å være en kristen, men han trenger også å bli bevart i sin egen tro.

Foto: iloveJB123 på flickr.com