Skjønnhet i naturen

Skjønnhet i naturen

Naturen er full av skjønnhet, faktisk enda fullere enn vi kanskje tror.

Mange liker en fin solnedgang, å se på fisker i et akvarium, eller bølger som slår inn mot svaberget.

Og av og til er det nesten så man kan bli hypnotisert hvis man stirrer inn i flammene i et bål.

Kanskje er ikke dette like actionfylt som en Bruce Willis på kino eller et fyrverkeri på nyttårsaften kan være, men naturen erlikevel full av skjønnhet. Og desto mer vi tar oss tid til å lete etter det, jo mer skjønnhet vil vi finne.

Gud har nemlig plassert en del av det der, noe mer skjult enn andre ting.

Vi trenger riktignok ikke gå så veldig i detalj for å bli fascinert over naturen. BBC har laget en serie som heter ”Life”, der de blant annet ser på spennende og morsomme dyr, som det skal godt gjøres å ikke bli imponert eller trekke litt på smilebåndet av.

Gud har skapt en hel verden av fascinerende dyr, planter og sammenhenger som vi kan glede oss over. Han kunne skapt verden grå og enkel, men har laget den fargerik, interessant og vakker. Både ved første øyekast og hvis vi ser litt nærmere etter.

Det er kanskje ikke så rart det er vakkert, det er tross alt Guds oppfinnelse.

Jeg har et yndlingsdyr, som har fascinert meg siden jeg oppdaget det. Dette er edderkoppen Carparachne aureoflava. Hans triks: å overleve. På en ganske kreativ måte.

Han er ørkenens store pingle, som har blitt kjent for sin forsvarsmekanisme. Han går opp på toppen av en høy sanddyne, og når fienden kommer ruller han seg sammen som en ball, og triller ned sanddyna og i en midlertidig sikkerhet, før han må skynde seg opp igjen for å forberede seg på nye angrep. Se ham i aksjon selv:

Én av tingene vi kan bli fascinert av hvis vi i tillegg er villige til å gå naturen litt nærmere etter i sømmene er hvor ofte Det gylne snitt dukker opp.

Kanskje har du vært borti dette i en matte- eller naturfagtime. Kort fortalt er det gylne snitt et forhold mellom to tall, eller mer konkret mellom to størrelser, som vi av en eller annen grunn synes er vakrere enn andre forhold når vi ser det.

Blant annet kunstnere, fotografer ogarkitekter er eksperter på å benytte seg av dette når de vil skape noe vakkert.

Og det er kanskje ikke så rart det er vakkert, det er tross alt Guds «oppfinnelse». Han bruker nemlig det gylne snitt mange steder når han skaper naturen. For eksempel finner vi det hvis vi ser nærmere på kongler, solsikker, ananas og sneglehus, bare for å nevne noen.

I want to know God´s thoughts. The rest are details

Er du fortsatt ikke imponert? I så fall kan du i likhet med Donald Duck bli med til Mathmagic Land, og bli overbevist der:

https://www.youtube.com/watch?v=U_ZHsk0-eF0

Les også: Er du fascinert av forholdet mellom Gud og naturen kan du lese et intervju med Jørgen, som har fått troen sin styrket av matematikken.
Til slutt noen utsagn av noen kloke og middels kloke personer som er fascinert av forholdet mellom Gud og naturvitenskap:

Mathematics is the alphabet with which God has written the universe.” -G. Galilei

«I want to know God´s thoughts. The rest are details.» –A. Einstein

Dette er jo ganske forbløffende.” –N.K. Bøe