Ester

Ester

Det er litt absurd å tenke på. At hun er dronning, hun er jo bare Ester.

Bibelske personer

Bibelen er full av personer som vi har hørt mye og litt mindre om.I denne serien møter du noen av disse menneskene i en litt annerledes setting enn du kanskje forventer.

Denne artikkelen har også blitt publisert tidligerepå iTro, 16. juni 2010.

100 jenter hadde de vært. De ble invitert til å være på slottet i ett helt år.

Det var ganske merkelig. At de var der så mange, og kongen bare kunne velge hvem han ville av dem. Det rareste var kanskje at han hadde blitt mest glad i henne, av alle.

Hun fikk være med på mye, hun tenker ofte på da folket hennes holdt på å bli utryddet av hennes egen mann.

Fosterfaren hennes, Mordekai , hadde tatt seg av henne som sin egen datter siden foreldrene hennes døde. Han hadde bedt henne om å ikke si noe til kongen om at hun var jøde.

En gang oppdaget Mordekai at noen av hoffmennene planla en sammensvergelse mot kongen. Mordekai fortalte det til henne slik at hun fikk advart kongen. Hoffmennene som stod bak planen ble hengt. Ester forsto at det ikke var lurt å være fiende av kongen.

Hun kunne ikke bare gå inn til kongen heller, selv om han var mannen hennes

Fortsatt hadde hun ikke sagt noe til kongen om at hun var jøde. Hun ville høre på Mordekai. Men det ble vanskelig etterhvert. Noen av kongens menn fikk han til å sende bud om at alle jøder skulle utryddes. Hun var redd, og det var ikke lett å skjønne hvordan det kunne ende godt.

Hun kunne ikke bare gå inn til kongen heller, selv om han var mannen hennes. Hun måtte vente på en invitasjon. Og det var det ikke hver dag hun fikk. Det var tretti dager siden sist. Hun kunne prøve å gå inn til ham uten invitasjon, men da var hun avhengig av at kongen rakk henne gullstaven. Hun trodde og håpet at kongen ville vise henne nåde. Men etter tradisjonen var det ingen selvfølge. Ifølge loven har kongen rett til å ta livet av den som kommer uten invitasjon.

Og hvem vet om ikke det er nettopp for en tid som denne at du har fått dronningverdigheten?

Mordekai sa noe som fikk henne til å tenke.- Og hvem vet om ikke det er nettopp for en tid som denne at du har fått dronningverdigheten?

Hun ville hjelpe folket sitt om hun kunne, selv om hun kanskje måtte dø for det.

Etter at de hadde fastet i tre dager gikk hun inn til kongen. Han rakte henne gullstaven, og spurte henne om hva hun ville. Samme hva hun ville ha ville han gi det til henne. Ester var ikke helt sikker på at han ville sagt det samme om han visste hva det gjaldt. Hun ville si det i morgen. Hun bad kongen og Haman på besøk til seg neste dag. Haman var han som hadde fått kongen til å sende ut budet om å drepe aller jødene.

Det hun ikke visste da var at Haman planla å drepe Mordekai. Det eneste han manglet var kongens godkjennelse. Den fikk han aldri. Før han kom så langt hadde Ester snakket med kongen, og bedt han om å la folket hennes være. Ironisk nok ble Haman hengt i galgen han hadde gjort klar til Mordekai, og kongen sendte nytt brev som gav jødene rett til å samle seg og forsvare seg når dagen for utryddelsen kom.

 

Les hele historien om Ester i Bibelen, hun har enegen bokoppkalt etter seg i Det gamle testamentet.

Foto:Kaotiquapå flickr.com