Å få en hviledag

Å få en hviledag

Hvile – fordi det er bra for oss. Og fordi Gud har sagt det da.

Leder

/div>

Det er sikkert  en sammneheng der. At det er bra for oss med en hel dag i uka til hvile, og at budet kommer fra Gud.

Jeg tok ofte litt søndag. Visste at det var søndag. Gikk kanskje på et møte. Spiste søndagsvafler. Men mye av dagen gikk til å gjøre det jeg ikke hadde fått gjort tidligere i uka. Siste mulighet til å være i rute før en ny uke begynner.

Jeg gav hviledagen en sjanse

Nå er siste  mulighet til det lørdag. For noen måneder siden spurte ei venninne meg meg om det med søndagen, om jeg ikke skulle ta det det budet på alvor. Ho sa det ikke så direkte, men det føltes sånn. Jeg gikk i forsvar. For jeg hadde tenkt på dette, og syntes ikke jeg hadde noe annet valg enn å gjøre søndagen til en ekstra hverdag.

Men det hadde jeg jo.

Jeg hadde bare valgt annerledes. Jeg hadde valgt å ta søndagen med i beregningen når det gjaldt jobb og skole. Det var ikke noe jeg måtte gjøre. Både jobben min og studiene mine er fleksible.

Selv om jeg ikke ble enig med venninna mi der fortsatte jeg å tenke over temaet. Jeg gav hviledagen en sjanse. Og søndagen har blitt en dag jeg gleder meg ekstra til. En dag jeg trenger. En dag jeg setter hverdagen på pause. Den har vært en velsignelse når livet føles travelt. En tillatelse fra Gud om å hvile. Litt av en gave.

Det jeg veit er at å hvile en dag i uka gjør meg godt

Søndag er en  fin dag til å bruke tid med Gud, og samles med menigheten. Samtidig tror jeg vi mister noe av poenget med hviledagen om det blir det eneste fokuset. I 1. Mosebok 2,3 leser vi at Gud velsignet og helliget den 7. dagen «For den dagen hvilte han fra hele sitt arbeid».Sånn jeg ser det sier dette noe om at hviledagen er hviledag, og ikke bareen kirkedag.

Budet om hviledagen bekreftes ikke i Det nye testamtentet slik som de andre ni budene. Det er noe av grunnen til hvorfor det kan diskuteres om det er et «skal følge»-bud eller et «kan følge»-bud.

Det er sikkert mye jeg ikke vet om hviledag og ordet «sabbat». Men det jeg veit er at å hvile en dag i uka gjør meg godt. Og det veit Gud også. (Han fant det ut litt før meg, da.)

Jeg veit ikke hva du tenker om søndag og hviledag. Dette var litt av mine tanker.(Og her er noen av Ingebjørg Hauge sine tanker)

Ha en god uke!

Ill.foto: jimynu på flickr