Bli mer selvopptatt

Bli mer selvopptatt

Går det an å være selvopptatt på en bra måte?

Leder

/div>

Noen ganger tenker jeg at vi er selvopptatte på en rar måte. Vi er ofte veldig selvopptatte, men kun på noen områder. Vi er for eksempel flinke til å se det som er galt med oss selv. Kanskje kjøper vi oss en ny bukse, eller en ny awesome baseball caps (ikke veit jeg) for å fikse på det. Men vi går helst ikke mer i dybden enn det. Vi fortsetter å være selvsentrerte, men på en lite konstruktiv måte.

Vi glemmer å stille de samme spørsmålene til oss selv

På et annet område er vi veldig lite selvopptatte. Der er vi mer opptatt av andre. Holder den personen det den lover? Vil ho møte opp til avtalt tid? Vil han gjøre det han sa han skulle? Men vi glemmer å stille de samme spørsmålene til oss selv.

De fleste av oss har noen tanker om hva som er gode kvaliteter og hva som er dårlige kvaliteter. Om hva vi setter pris på hos andre, og hva vi setter mindre pris på hos andre. Hvorfor gjelder ikke selvopptattheten vår her?

Avtaler

Et eksempel: Du ser at ei venninne er supergod på å holde avtaler. Hvis ho har sagt at ho skal være et sted, så er ho der. Da kan du enten tenke: «Konge, ho er god på avtaler.» Eller du kan tenke: «Konge, ho er god på avtaler, det setter jeg pris på, det vil jeg også bli». Og så kan du gå mer inn for å holde avtaler.

Du kan bruke hele kvelden på å tenke på hvordan du kunne hatt det

Å være tilstede

En annen ting kan være å være tilstede der du er. Sett at du hadde tre alternativer for ting du kunne finne på en fredagskveld. Det var vanskelig å bestemme seg, men til slutt gikk du for ett av de. Da har du to muligheter: 1) Du kan bruke hele kvelden på å tenke på hvordan du kunne hatt det om du hadde gått for et av de to andre alternativene. Eller 2) Du kan være der du er, uten å tenke på hvordan det kunne vært et annet sted. Da er sjansen stor for at både du og de du er med får en fin kveld.

Å bry seg

Hva skal du bry deg om? Jeg liker en kombinasjon av disse: 1) Å bry seg om folk. 2) Å ikke bry seg om hva andre mener om en. Det er ikke den letteste kombinasjonen å praktisere. Det er to ganske forskjellige ting, der det ene er en bra og det andre ikke er så bra. Og de kan være lette å blande. Og selv om sannsynligheten for å bli godt likt når man bryr seg om folk er stor, kan det også krasje. For kanskje bryr ikke de vihelst vil bli likt av, seg om de vi vil/skal bry oss om?

«Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, det skal også dere gjøre mot dem» (Matt 7,12) handler om mer enn at hvis man har lyst på blomster, må man gi andre blomster, og hvis man har lyst til å få en fin gave til bursdagen sin, må man gi andre en fin gave når de har bursdag.

Ill.foto: © ilyashapovalov – Fotolia.com