Enstemmig vedtatt

Enstemmig vedtatt

Når bare én stemme teller.

Leder

Ukas leder er skrevet av Narve Kragset Nystøyl. Han er litteraturviter og journalist i iTro.

Det har nettopp vært stortingsvalg i Norge. Det er ikke sikkert du har stemt. Kanskje gadd du ikke, eller du glemte det, eller så er du ikke gammel nok.

Men det er  et annet valg der du alltid har stemmerett, og faktisk har du ikke mulighet til å velge å ikke stemme. For å ikke velge er som kjent også et valg.

Du er nemlig litt som et land. Eller rettere sagt: Livet ditt er som et land. Noen skal styre det landet, og det er opp til deg å velge. Her er det ikke noen mandatfordeling, det er ingen gråsoner. Det er enten/eller, for det er bare én stemme som teller. Din. Men det er nok av politikere, og valgkampen er hard.

Bare to kandidater som stiller til valg

Å ja, en  liten detalj: Det er riktignok en masse politikere, fra forskjellige partier med fancy farger og logoer, og ulik stil. Noen holder gode taler, andre er morsomme, og andre igjen frister med gode tilbud. Men alle de partiene er på en måte bare skalkeskjul – bare forskjellige fasader. Til syvende og sist er det bare to kandidater som stiller til valg. De fleste av politikerne og partiene støtter nemlig den samme kandidaten, hele gjengen. Og den kandidaten tilbyr en fristende, spennende, avgiftsfri og solfylt fremtid – bare at den ikke er bærekraftig i det lange løp. Til slutt kommer regninga, og den vil svi.

Den andre kandidaten heter Jesus.

Det som gjør  livet ditt litt annerledes enn et stortingsvalg, er at du ikke velger en gang hvert fjerde år. Du må faktisk stemme hver dag. Eller, du må bestemme deg hver dag. Bestemme hvilken kandidat som skal ha regjeringsmakten. Og så, avhengig av hvem du velger, vil det bli noen lover og regler – og noen tillatelser og fordeler, som du må forholde deg til.

Det kan være  veldig fristende med gratis is til alle, og at det blir forbudt med lekser. Men hvordan vil det gå når du blir overvektig, kronisk kvalm og får diabetes? Du skjønner, det er dessverre ikke gratis å få behandling på sykehuset lenger, fordi hele statsbudsjettet gikk med til is.

Pytt, du kan jo bare betale for behandlingen! …Bortsett fra at det har du jo selvfølgelig ikke råd til, for ingen vil gi jobb til deg siden du gikk på en skole uten lekser og ikke lærte nok.

Du velger noe som virker veldig fint

Noen ganger er  det lett å ta de riktige valgene, mens andre ganger blir fristelsen for stor og du velger noe som virker veldig fint – så lenge du bare ikke tenker så mye på konsekvensene lenger frem i tid.

Heldigvis er jo  ikke livet helt som et stortingsvalg. Hvis du velger feil, slipper du å vente i fire år på neste mulighet. Du kan velge på nytt, når som helst. Angre, og ombestemme deg. Be om tilgivelse, og om en ny leder. Du har makten til å stoppe politikerne som bare vil skade deg.

Jesus er kongen min, ham vil jeg tro

Hos ham i herlighet skal jeg få bo

Dele hans rikes glans, for jeg er evig hans

Jesus er kongen min, ham vil jeg tro

Godt valg!

Ill.photo: Bovenx på Flickr.com