Kjærlighet på billigsalg

Kjærlighet på billigsalg

Om gjerrigknarker og deres kjærlighetsproblemer.

Leder

Ukas leder er skrevet av Narve Kragset Nystøyl. Han er litteraturstudent og journalist i iTro.

Gjerrigknarker sliter med å finne kjærligheten”, kunne Dagbladet fortelle meg i dag. Og jeg nikket ivrig, og tenkte at jammen flaks at jeg ikke er gjerrig – til tross for at jeg er fullblods sunnmøring!

Men så fortsatte  Dagbladet med å informere meg om at ”det kan lønne seg å være litt spandabel i datingfasen”. Det fikk meg til å stusse litt. For gjaldt det bare å late som om jeg var spandabel inntil jeg – beklager blødmen – fikk snøret i bånn?

Så jeg gjorde litt research. I Bibelen.

Og den kunne  fortelle meg noe litt annet. For i virkeligheten – altså, i den bibelske virkeligheten, det vil si, hvis man velger å tro at Bibelen presenterer det virkelige og egentlig sanne bildet av verden i det store og hele og evige og alt det der – handler det egentlig ikke om at gjerrigknarker sliter med å finne kjærligheten.

Nei, det handler om at kjærligheten sliter med å nå inn til gjerrigknarker. Eller for å være enda mer presis: Gjerrigknarker har ikke funnet kjærligheten.

Det er om å gjøre å skape kjærlighet til oss selv

For i følge  Dagbladet virker det som om kjærligheten er noe man skal jakte etter – i noen andre. Det er om å gjøre å skape kjærlighet til oss selv hos en annen person. Få noen andre til å elske oss.

Og det er jo for så vidt fint, det. Det er ganske koselig å bli elsket.

Men i følge Bibelen er det egentlig omvendt: Vi skal elske andre (”vår neste”, som det kalles), uansett om de elsker oss eller ikke:

Kjærligheten er tålmodig, kjærligheten er velvillig, den misunner ikke, skryter ikke, er ikke hovmodig. Kjærligheten krenker ikke, søker ikke sitt eget, er ikke oppfarende og gjemmer ikke på det onde.Den gleder seg ikke over urett, men har sin glede i sannheten. Kjærligheten utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt. Kjærligheten tar aldri slutt.

(1. Korinterbrev 13:4-8a)

Det er ikke bare det at gjerrigknarker ikke finner kjærlighet. Det er helt omvendt: Kjærligheten er ikke gjerrig!

Nå handler jo  Dagbladet-artikkelen om dating og romantisk kjærlighet og den slags kliss. Og det er greit nok. Men kjærligheten er jo så langt mer. Den er Guds gave til oss – Guds kjærlighet til oss er perfekt. Og så er den Guds kall til oss. Vi skal elske vår neste. Ja, vi skal til og med elske våre fiender! (Det er Jesus som sier det, i både Matteus 5:44 og i Lukas 6:27 og 35).

Penger er fint  å ha. Men det er jo faktisk bare noen papirbiter og metallklumper. Vi trenger dem for å kjøpe mat og betale strømregningen og ha tak over hodet. Men hva med resten? Vi kan shoppe for dem, og kjøpe noe fint til oss selv (som om vi ikke har nok).

Vi, som kristne, er kalt verken til å søke rikdom eller konflikter

Men vi kan også, og mye bedre, kjøpe noe fint til noen andre. Eller spandere noe på noen som trenger en oppmuntring – eller noen som trenger mat. Penger kan også skape problemer, for eksempel familiekonflikter. Men vi, som kristne, er kalt verken til å søke rikdom eller konflikter. Vi er derimot kalt til å ikke søke rikdom for rikdommens del, ikke søke konflikt, men tvert imot være tilgivende, fredssøkende og vende det andre kinnet til.

Gjerrigknarker sliter med å finne kjærligheten. Ja vel. Men langt viktigere: Gjerrigknarker sliter med å vise kjærlighet. Fordi de ikke har forstått den. Og dermed ikke egentlig har den. Eller for å si det på en annen måte: De har ikke fått med seg at de selv er elsket – av Gud, som er kjærlighet.

I Matteus 28, 18-20  står Misjonsbefalingen. Jesus sa:

Jeg har fått all makt i himmelen og på jorden.Gå derfor og gjør alle folkeslag til disipler: Døp dem til Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navnog lær dem å holde alt det jeg har befalt dere. Og se, jeg er med dere alle dager inntil verdens ende.

Om jeg kan få være så dristig å skrive den om litt sånn fritt og freidig:

Jesus sa: Jeg har fått all makt i himmelen og på jorden. Gå derfor ut – og elsk!

Foto: Materials Aart på Flickr.com