Nåde og/eller sannhet

Nåde og/eller sannhet

Har du tenkt på hvor viktig det er at Jesus kommer med både nåde og sannhet?

«Nåde» og «sannhet» er to av ordene som beskriver Jesus.

Og Ordet ble menneske og tok bolig iblant oss, og vi så hans herlighet, en herlighet som den enbårne Sønn har fra sin Far, full av nåde og sannhet. (Joh 1,14)

«Hans herlighet var full av nåde og sannhet.» Av og til har jeg tenkt på hvor viktig det er at Jesus kommer med begge disse tingene. Hadde han bare kommet med én av dem, ville det faktisk vært ganske fryktelig.

Vi gjør et lite eksperiment:

Sannhet, men ikke nåde:

Tenk deg at det heller stod at Jesus kom med ”bare sannhet, men ikke noe nåde”. Da hadde Jesus kommet til verden, og han hadde sagt, som sant er, at vi mennesker er syndige, fulle av feil. Ingen av oss lever opp til Guds standard. Ingen av oss kan  bli frelst, eller ha noe med Gud å gjøre.

Jesus kunne gått rundt og gjentatt dette triste budskapet til alle han møtte, og kanskje ville folk innsett at han hadde rett, men mer kunne de ikke gjort. De er i en håpløs situasjon, men at de fikk vite dette ville for så vidt ikke vært til særlig hjelp for dem. Jesus hadde kanskje hjulpet dem til bedre selvinnsikt, men det hadde også vært alt han gjorde.

Nåde, men ikke sannhet:

Eller ta det andre alternativet, at Jesus kom med «nåde, men ikke sannhet». Han ville kanskje gått rundt blant folk og sagt at «Det går bra!» eller «Bare fortsett å leve akkurat som du vil. Det går jo gjerne godt til slutt uansett! Gud er nådig, så han bryr seg ikke om sånt!».

Kanskje ville de Jesus traff likt ham, fordi de likte det han sa. Vi liker jo gjerne å få bekreftelse, og få høre at måten vi lever på er super, enten den egentlig er god eller dårlig, om den fører til et liv med Gud, eller om den fører mot fortapelsen.

En Jesus full av nåde, men ikke sannhet, ville kanskje blitt populær. Men han hadde heller ikke hjulpet noen. Han hadde lurt dem til å fortsette å leve et liv som ikke var godt, og lurt dem til å gå deres egne veier og tenkt at det vill gå helt greit, selv om det er en løgn.

Nåde og sannhet:

Heldigvis er Jesus full av «nåde og sannhet«. Han forteller oss at status er at vi ikke kan bli frelst slik vi er. Men han kommer også med løsningen på problemet. Han forteller oss at selv om dette er sannheten om oss, så er Jesus selv full av nåde, og har selv sonet den straffen vi skulle hatt. Det Jesus har gjort er nok for oss.

Han har tilgitt oss det gale vi har gjort, og gitt oss en ny start. Det er et godt budskap, Jesus er full av både nåde og sannhet!

John Olav Selstø