Stål, glass og valg

Stål, glass og valg

Av å se en bygning kan forskjellige mennesker hente forskjellig inspirasjon. Når vi nå er forskjellige mennesker må vi også nødvendigvis ta forskjellige valg. Og så må vi stå i de valgene vi tar.

Leder

Denne ukens leder er skrevet av iTro-journalist Kristin Lien.

Under en hvelving av stål og glass sitter jeg og skriver. I et bygg bygget over gamle klosterruiner. – Et bygg som er evig moderne, uten å være hvitt og minimalistisk, som min nabo her påpekte over morgenkaffien.

Her har noen funnet inspirasjon i konstruksjonene og blitt ingeniører. Andre har sett muligheten til å drive en trivelig café. Andre, som meg, til å lese.

I dette bygget har jeg tilbragt mange timer. Biblioteket i Tønsberg har en helt spesiell sjarm. Det har en egen etasje for barn, lesesaler, en koselig café, en underetasje med poetiske fremføringer og gamle klosterruiner.

Det er en enorm kunnskapsbase. Jeg glemmer ikke da vi var her med klassen på barneskolen og bibliotekaren kunne fortelle at det var over 200 000 bøker i hyllene her. Tanken på så mange bøker fylt med bokstaver og kunnskap var overveldende for en 12-åring. Nå er jeg blitt student og tilbringer mer tid på et bibliotek enn jeg trodde var mulig da jeg var 12. Jeg har valgt å studere –å lese bøker i mange år til.

Valgets kvaler

Det er ikke lett å finne ut av hva en skal gjøre med livet sitt. Om en skal lese i store mursteiner av bøker, bygge med murstein eller kanskje tegne og konstruere bygg som dette av stål og jern. Vi har så mange valgmuligheter at det blir vanskelig å velge.

En frustrerende frihet

En gang i sommer fikk jeg det for meg at jeg skulle bytte studie. Jeg har en tendens til å bestemme meg for noe, og gå for det. Låse meg. Men denne gangen bestemte jeg meg for å rådføre meg med de som kjenner meg godt, før jeg tok et valg.

Da var det en onkel som kom med et godt råd. Han sa; ser du til Apostlenes Gjerninger ser du at apostlene tok mange valg. Noen ganger gikk de til en ny by siden Ånden befalte dem det. Andre ganger hindret Ånden dem å gå en ny plass. Stort sett bestemte de seg bare for å dra videre til en ny by. Det min onkel sa var at du kanskje bare må bestemme deg. Og så stå i det valget du tar.

Alle disse valgmulighetene våre kan være forvirrende og frustrerende. Friheten blir så slitsom, siden velger en noe, er det alltids noe annet som kunne vært bedre. Slik er det vanskelig å tenke. Når en har tatt et valg, så gir det en egen, ny frihet.

En kristen snekker

Det er mange av dere som leser iTro som snart skal velge hva dere skal studere og videre ha mulighet til å jobbe med senere i livet. Det er vanskelig å si hvor en ender basert på hvilke valg en tar nå. Men til slutt så må en bestemme seg. Så får en heller ombestemme seg om det skulle bli helt galt.

Gud har sagt han er med uansett hvor du er. Du kan fint være kristen arkitekt, ingeniør, caféeier eller snekker.  Det viktige er at du har med deg Gud i hva du velger og hvor du ender.

Leder

Denne ukens leder er skrevet av iTro-journalist Kristin Lien.