Ikke bli lærer

Ikke bli lærer

Det hender dessverre både titt og ofte at jeg selv tar sjefsrollen, og får det for meg at mine planer er bedre enn Guds planer.

Andakt

Astrid er 26 år, bor i Lofoten, og jobber som fysioterapeut.

Har du en hobby eller interesse du liker å bruke tid på? Kanskje drømmer du om å bli skikkeleg god i fotball eller dans?

Da jeg gikk på ungdomsskolen, var jeg fast bestemt på at jeg ville bli god til å spille piano. Jeg øvde mye hver dag – minst en time, og merket god framgang.

Hva om jeg hadde tatt kommandoen over pianolæreren?

En stor del av framgangen skyltes hjelp fra min gode pianolærer. Hun var fra Litauen, og hadde studert piano i mange, mange år. Jeg beundret henne veldig, og var nesten litt nervøs hver gang jeg skulle treffe henne, for jeg ønsket så inderlig at hun skulle være fornøyd med det jeg hadde øvd på.

Når vi hadde pianotime, sa jeg egentlig ikke så mye. Jeg lyttet mest på det hun hadde å si, og gjorde som hun sa. Da fikk jeg uten tvil mest ut av timene, og jeg ble en bedre og bedre pianist for hver time.

Men hvordan hadde det blitt dersom jeg hadde taklet situasjonen annerledes? Hva om jeg hadde brukt mesteparten av tiden på å snakke selv, og bare snakket over læreren dersom hun kom med gode råd og forslag til pianoleksa? For det første hadde det vært litt respektløst. Det er jo hun som er læreren og som skal lede undervisningen. For det første hadde jeg nok ikke blitt en bedre pianist heller, siden jeg bare hadde lyttet til meg selv.

Jesus er læremesteren

Av og til kan jeg kjenne meg igjen i en slik situasjon, bare at læreren er Jesus. For dessverre hender det både titt og ofte at jeg tar sjefsrollen, og får det for meg at mine planer for hvordan vennene mine skal bli frelst, er den beste.

Ja, jeg kan se meg så blind på egne planer at jeg helt kan glemme å både be og lese i Bibelen. Så da går jeg egentlig bare mine egne veier. Og en ting er sikkert – da skjer det ikke mye! Ingen av mine venner har blitt kristne av mine egne prosjekt.

I 2. Korinterbrev 12,9-10 står disse versene:

«Men Herren har svart meg: ”Min hjelp er alt du behøver. Jo svakere du er, desto mer kan min kraft virke i deg.” Derfor vil jeg heller skryte av min svakhet, for på grunn av den kan kraften fra Kristus virke i meg. Jeg er glad for å være svak og avhengig av Gud. Jeg er glad for å lide, for å bli forulempet, forfulgt og for å gå gjennom vanskeligheter for Kristi skyld. For når jeg er svak, da er jeg sterk.»

 

I alle kristne sitt liv er det Jesus som er læremesteren. Det er han som vet best – alltid – på alle områder av livet. Dersom du ønsker å gjøre noe for Jesus, uansett hva det er, må du alltid huske å spørre han om råd. Ikke prøv å være din egen lærer eller sjef. Les i Bibelen, og snakk med Jesus gjennom bønn. Da vil han veilede deg på best måte, og du vil kunne se at hans planer for ditt liv virkelig begynner å ta form.

Da er det spennende å være kristen!

John Olav Selstø

Andakt

Astrid er 26 år, bor i Lofoten, og jobber som fysioterapeut.