Tro og tvil

Tro og tvil

Av og til kan vi begynne å tvile på troen vår. Heldigvis er det ikke troen som frelser oss. Det er det Jesus som gjør.

Leder

Ukas leder er skrevet av Nils Kåre. Han er redaktør for iTro.no.

Tema på iTro i februar er "Tro/tvil"

Tro er et stort ord i kristendommen. Et av de største.Det er ved troen vi tar imot frelsen.

Paulus skriver til  efeserne: "Av nåde er dere frelst, ved tro. Det er ikke deres eget verk, men Guds gave." (Ef 2,8). Han viser med det hvor stor plass troen har for dem som vil høre Jesus til.

Vi leveri tropå at det Jesus gjorde for oss er nok

Her på iTro  skal vi ha "Tro/tvil" som tema i februar. Kanskje på tide, tenker du, at en nettside som har tatt navnet iTrovier dette litt oppmerksomhet. Og vi er helt enige!

For "i tro" er et bibelsk uttrykk som på mange måter oppsummerer det kristne livet. Vi lever i tro på at Gud er den han sier han er i Bibelen. Vi lever i tro på at vi skal få ta imot det Jesus gjorde for oss, og at frelsen han vil gi oss er nok. Og vi lever i tro på at Gud er til stede i livene våre i dag, på samme måte som vi kan lese at han var det hos dem vi leser om i Bibelen.

Tvilen kan komme uventet, og den kan gjøre vondt

Vi hører alt  dette flotte om tro, og det er fantastisk! Men så kommer det noen ubehagelige spørsmål snikende. Det vi kanskje kan kalle tvil. "Kan det virkelig være så enkelt å bil frelst? Tror jeg egentlig riktig? Og hva om troen min ikke er sterk nok?"

Tvilen kan komme uventet, og den kan gjøre vondt. Den har gitt mange søvnløse netter, og den har ført med seg mye fortvilelse. Tvilen er en del av livet for mange troende.

Tvil på egen  tro er ikke uvanlig, men tro og tvil trenger heldigvis ikke ekskludere hverandre. En klok mann sa til meg en gang at "i troens rom er det plass til mye. Også tvil".

Jeg vet at jeg ikke er den eneste som har funnet trøst i ordene til den fortvilte mannen som ba Jesus helbrede sønnen sin. I Mark 9,24 står det at den fortvilte mannen ropte "Jeg tror, hjelp min vantro!". Han både trodde og tvilte samtidig. Og sønnen hans ble frisk. Ikke på grunn av den sterke troen til denne faren, men på grunn av Jesus.

Det er ikketroensom frelser oss.Jesusfrelser oss

I en tidligere  iTro-sak fra arkivet vårt har en av skribentene våre skrevet noe oppklarende om tro:

"Det er ikke troen som frelser oss. Jesus frelser oss. Troen er bare den tomme hånden som tar imot det Jesus legger oppi den. Overfor Gud trengs ingen sterk eller stor tro. Det er ikke troens kvantitet eller kvalitet som avgjør, men dens retning."

Vi skal ta  opp mange spørsmål som har med tro og tvil å gjøre utover i februar. Så det er mye å se fram til den neste måneden her på iTro. Nesten så det er synd at februar er årets korteste måned…

Ha en god uke! :)

Foto: C Jill Reed/flickr.com