Valgets måned

Valgets måned

iPhone eller Galaxy? Hvit eller blå t-skjorte? Dagskort eller enkeltbillett? Shorts eller bukse? Moped eller hest? 

Leder

Ukas leder er skrevet av Nils Kåre Bøe. Han er redaktør for iTro.no.

Det er antagelig ikke valgene du gjorde i situasjonene over du tenker mest på når du som 70-åring ser tilbake på livet ditt, og lurer på hvorfor det gikk som det gikk.

For det finnes små valg og det finnes store valg. Men av og til innser jeg at jeg bruker mer tid på de små valgene enn på de store. I det siste har jeg derfor tenkt litt på Josva.

Av og til tenker jeg at jeg gjerne skulle hatt en Josva med meg i hverdagen

Josva var mannen  som ledet israelittene etter at Moses døde. Da han holdt sin siste tale til folket sitt, begynte han med å minne dem på alt det Gud har gjort for dem, og at han ikke tåler at de tilber andre guder. Deretter ba han om å ta et valg. Der og da. Og dette var et valg av den store typen:

"Men hvis det byr dere imot å tjene Herren, så velg i dag hvem dere vil tjene, enten de gudene som fedrene deres dyrket bortenfor elven, eller gudene til amorittene, i det landet der dere nå bor. Men jeg og mitt hus, vi vil tjene Herren" (Jos 24,15)

Josva gikk rett  på det største spørsmålet som finnes. Hvem ville israelittene tjene?Det var umulig å kombinere det å tjene Herren med det å tjene andre guder. Gud ville være alene på førsteplass, og han fortjente å være alene på førsteplass. Han tvang folket til å velge.

Av og til tenker jeg at jeg gjerne skulle hatt en liten Josva med meg i hverdagen, en som hver dag kan minne meg på hvem Gud er og alt det store han har gjort. Og som kan minne meg på å velge bort ting som tar Guds plass i livet mitt, og til å sette Gud på førsteplass.

For dette valget er av den store typen.

Er det sånn at hvis vi velger Jesus så vil vi aldri oppleve noe vondt igjen

I september har  vi valgt å ha "Valg" som tema på iTro. Norge var tydeligvis enig i at dette var et bra tema, og følger opp med å arrangere stortingsvalg denne måneden.

Men "Valg" handler om flere ting enn stortingsvalg. Går det for eksempel an å velge bort Gud? Og kan vi egentlig velge å tro? Og er det sånn at hvis vi velger Jesus så vil vi aldri oppleve noe vondt igjen, slik noen mener? Og hva mente Jesus da han sa til disiplene sine: "Dere har ikke utvalgt meg, men jeg har utvalgt dere" (Joh 15,16)? Og har vi egentlig en fri vilje til å velge som vi vil? Dette er noen av temaene vi kommer til å se litt på i september.

Vi velger å tro at dette blir en spennende måned, og håper du velger å komme innom iTro en gang iblant!

Foto:Differentieel + JeeeM = DailyM- flickr.com