Som en magnet

Som en magnet

Jesus virket som en magnet på tollere og syndere, og ble kalt "synderes venn". Kjenn etter om ikke du også merker magnetkraften?

Andakt

Egil Sjaastad (65 år) er forfatter og lærer på Fjellhaug internasjonale Høgskole.

Jesus stilte folk på valg. Tilhørerne merket at det han sa, gjaldt dem personlig. De måtte ta stilling.

Han talte om en smal vei, der en må «fornekte seg selv». Han talte om å bryte radikalt med synden, ikke lenger flørte med den. De som fortsatte sitt «kjæresteforhold» til synden, forsto at de nå var på den brede veien.

Og hva med det han sa om seg selv? At den som vil ha evig liv, ikke kommer utenom ham?

Mange reagerte. Dette ble for mye. De ristet på hodet. Denne tømmermannen fra Nasaret skal ikke få avgjøre livets største spørsmål. Nei. Ikke for oss. Den saken ordner vi selv – på vår måte. De sa: «Dette er harde ord! Hvem kan høre dem?» Takk for nå! Nå drar vi vår vei! (Joh 6,60).

«De fikk begynne på den smale veien – sammen med ham selv»

Omtrent sånn talte jeg en gang på et møte. Så ble det samtale. Ingen var uenig med meg. De kjente sin bibel. Men ett innlegg fra samtalen festet seg hos meg. Det var en dame som sa det: «Ja, men Jesus virket som en magnet på tollere og syndere!»

Det jeg hadde sagt, var sant og viktig. Jesus forkynte en smal vei, han ba folk på den brede veien om å snu og begynne å gå på den smale. Men det damen sa, var minst like sant og like viktig! Syndere som hadde ‘rotet det til’ for seg, og som følte seg uverdige, ble dratt mot ham! Han virket som en magnet på dem! De innrømte at de hadde behov for ham. De henvendte seg til ham som røveren på korset gjorde, han som sa: «Jesus, husk på meg!» De kom til ham – i tro.

Ble de skuffet? Nei. Han tok imot dem og ga dem del i Guds rike. De fikk begynne på den smale veien – sammen med ham selv.

«Synes du at ditt åndelige liv har gått i stå? Det har hendt for meg mange ganger.»

Hva tror du Jesus selv tenkte da han åpnet armene sine mot dem?

Han visste noe som de ennå ikke visste: Han skulle jo dø på korset for dem! Han skulle gi livet sitt som løsepenge for dem! Han hadde fått navnet «Jesus» nettopp fordi han skulle frelse syndere (Matt 1,21). Kraften i ‘magneten’ hadde sammenheng med dette.

Synes du at ditt åndelige liv har gått i stå? Det har hendt for meg mange ganger. Da har jeg blitt glad igjen ved å høre at Jesus kalles «synderes venn». Den tittelen bærer han fortsatt. Han kjenner deg til bunns. Les om ham og kjenn etter om ikke du også merker magnetkraften? Han inviterer nettopp deg! Du får leve hos ham og bli omgitt av nåde! Han elsker deg, tilgir deg og gir deg ny kraft til å seire over synden: Om igjen og om igjen!

Dette har blitt min redning! Der ligger også din redning!

Andakt

Egil Sjaastad (65 år) er forfatter og lærer på Fjellhaug internasjonale Høgskole.