Jesus er gjeteren som leder sauene gjennom livet og som gir sitt eget liv for dem

Jesus er gjeteren som leder sauene gjennom livet og som gir sitt eget liv for dem

Den gode gjeteren kjenner oss, snakker til oss, og venter på at vi skal høre stemmen hans, skriver Kari Anne i dagens andakt.

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Dagens bibeltekst er hentet fra Bibelselskapets 2011-oversettelse.

Joh 10, 11-18

Jeg er den gode gjeteren. Den gode gjeteren gir livet sitt for sauene. Men den som er leiekar og ikke gjeter, og som selv ikke eier sauene, han forlater dem og flykter når han ser ulven komme, og ulven kaster seg over dem og sprer flokken. For han er bare leiekar og har ingen omsorg for sauene.

Jeg er den gode gjeteren. Jeg kjenner mine, og mine kjenner meg, slik som Far kjenner meg og jeg kjenner Far. Jeg gir livet mitt for sauene. Jeg har også andre sauer, som ikke hører til denne flokken. Også dem må jeg lede. De skal høre min stemme, og det skal bli én flokk og én gjeter.

Far elsker meg fordi jeg gir livet mitt for siden å ta det tilbake. Ingen tar mitt liv, jeg gir det frivillig. For jeg har makt til å gi det og makt til å ta det tilbake igjen. Dette er oppdraget jeg har fått av min Far.»

Du er en av sauene

Hvis du noen gang føler deg lite verdsatt og usikker på om Gud egentlig er så glad i deg vil jeg at du skal lese denne teksten.

Tenk at du er en av sauene det fortelles om og Jesus er gjeteren. Og det som står her handler om akkurat deg og hva Jesus gjør og har gjort for deg.

En gjeter hadde ansvar

Bibelen er full av historier der en gjeter brukes som symbol på Gud, og vi mennesker er sauene. Her i Norge klarer sauer flest seg ganske greit uten en gjeter i dag, de finner beite selv og har det ganske trygt.

Jesus kaller seg selv den gode gjeteren. Den som ikke bare er ansatt på timelønn for å ta seg av dem noen timer i uka, men som kaller dem sine.

Men i situasjon Jesus forteller om i Israel rundt år 30 e.kr. var det gjeteren som hadde ansvar for å beskytte sauene gjennom dagen, og det kunne være langt mellom vann og godt beite for dem. En gjeter som hele tiden ledet dem til mat og drikke og vandret sammen med dem gjennom dagen var nødvendig for at de skulle overleve.

Jesus er den gode gjeteren

Jesus kaller seg selv den gode gjeteren. Den som ikke bare er ansatt på timelønn for å ta seg av dem noen timer i uka, men som kaller dem sine. Som er villig til å sloss for dem, som leder dem gjennom livet deres og som gir sitt eget liv for dem. Som ofrer seg selv for at de skal ha liv. Som frivillig gir sitt liv for dem, slik påskefortellingen vi nettopp har hørt om forteller oss.

Den gode gjeteren kjenner oss, snakker til oss, og venter på at vi skal høre stemmen hans og la ham passe på oss gjennom hele livet vårt.

Jon Olav Selstø

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Dagens bibeltekst er hentet fra Bibelselskapets 2011-oversettelse.