666

666

Hva står 666 for i Bibelen? Står der noe om at vi mennesker ikke skal ta i bruk "dyrets merke"? Hvorfor skal vi ikke det?

Spørsmål & svar

Svaret er skrevet av Alf Gjøsund.

Lurer du på noe? Flere Spørsmål & Svar finner du under Påfyll.

Vil du sende inn ett spørsmål gjør du det under Kontakt Oss.

Johannes Åpenbaring 13 står det om Guds motstander som kalles «dyret». Mange mener dette er «Antikrist» – en person eller åndskraft som skal forføre menneskeheten i endetiden og prøve å knuse de kristne. Det står også at alle mennesker skal tvinges til å tilbe dette «dyret» og at de som ikke har «dyrets merke» (navnet eller tallet for dyrets navn) på pannen eller i hånden ikke får kjøpe eller selge noe. Og så kommer det: «Den som har forstand, la ham regne ut dyrets tall! For det er et menneskes tall. Og dets tall er seks hundre og sekstiseks.»
(Åp 13,18).

Temaet åpner for massevis av spekulasjoner

Dette er ett av mange temaer i Johannes åpenbaring som er vanskelig å forstå og som derfor åpner for massevis av spekulasjoner. Da strekkodene kom på matvarene da jeg var gutt, var det noen som advarte mot dem, og mente dette var dyrets merke (man mente man kunne regne ut tallet 666 ved å legge sammen noen bestemte nummer under koden). En kristen leder som skrev flere bøker mente 666 var tallet til keiser Nero som skulle gjenoppstå i endetiden og fortsette forfølgelsen av de kristne. Den teorien er det en stund siden jeg har hørt nå.

Til daglig betyr ikke det noe annet enn én mer enn 665

Siden det per i dag ikke er mulig å vite sikkert hva dette betyr, er det bare én måte å forholde seg til det på. Vi tar det som står i Bibelen «til etterretning» som man sier. Det betyr at vi merker oss det. Dersom noen prøver å få oss til å tilbe en annen enn Den treenige Gud, da avviser vi det, enten vi får et merke for det eller ikke. Da er vi på den sikre siden.

Hvis ikke tallet 666 opptrer i forbindelse med en som vil tvinge oss til å fornekte troen på Jesus, kan vi være sikker på at det ikke er dyrets tall det er snakk om. 666 er jo et reelt tall som vi ikke unngår å støte på når vi teller fra én til 1000. Så til daglig betyr ikke det noe annet enn én mer enn 665. Å la frykt for slike ting styre livet vårt når situasjonen ellers ikke ligner på den som åpenbaringsboken beskriver, blir dumt, synes jeg. Omtrent like dumt som dårlige rockeband som bruker 666 for å vise hvor kule de er.

Av Alf Gjøsund

Ill.foto: Oberazzi on flickr.com

Spørsmål & svar

Svaret er skrevet av Alf Gjøsund.

Lurer du på noe? Flere Spørsmål & Svar finner du under Påfyll.

Vil du sende inn ett spørsmål gjør du det under Kontakt Oss.