Åndelig søvn

Åndelig søvn

Det er mulig å komme ut av søvnen.

Andakt

Denne andakten er skrevet av Martin Andreas Lehre. (Andakten har også vært publisert på iTro tidligere.)

«Våk og be om at dere ikke må komme i fristelse! Ånden er villig, men kroppen er svak.» (Markus 14,38)

Selv om det er litt tidlig, vil jeg bruke en tekst fra skjærtorsdag. I Markus 14,34 står det om hvordan Jesus går bort for å be. Han sier til Peter, Jakob og Johannes at de skal holde seg våkne. I de neste versene får vi se hvordan de tre disiplene faller i søvn flere ganger.

Jeg kan kjenne meg igjen i denne teksten. For på samme måte som disiplene sovnet, kan jeg i kristenlivet falle i søvn gang etter gang. Kanskje jeg av og til våkner og ser hvor dypt Jesus elsker meg. Og så tenker jeg at jeg skal våke og be til han kommer tilbake. Men så sovner jeg igjen.

Denne påsken står Jesus på nytt og ber oss følge ham

Da er det  fint å se hvordan Jesus reagerer etter at disiplene har sviktet ham tre ganger på én kveld. Han tar det med fatning og ber dem stå opp og følge ham. Den samme beskjeden tror jeg at Jesus har til oss i dag. Selv om vi har vært sovende kristne, ønsker han at vi skal stå opp og følge ham. Og han sier det samme uansett hvor mange ganger vi har sovnet før.

Denne påsken står Jesus på nytt og ber oss følge ham. Noen av oss har kanskje sovet så dypt at vi ikke en gang vet hva vi skal si når Jesus kommer og vekker oss. Kanskje du vet at du trenger frelse, men det er så lenge siden du har snakket med Jesus at det nesten blir pinlig å ta opp kontakten?

Følelsen av at det kan bli pinlig burde ikke få stå i veien

For hva kan  man si når en man har sviktet plutselig dukker opp? Se for deg at en vanlig fyr hadde ringt meg hver uke de tre siste årene, og jeg hadde nektet å ta telefonen. Da ville det vært relativt pinlig å plutselig en dag skulle ta opp kontakten igjen. Enda mer pinlig kan det føles å skulle ta opp kontakten med Jesus. Han har jo «ringt» kontinuerlig siden før den dagen vi ble født.

Følelsen av at det kan bli pinlig burde ikke få stå i veien. Den vanlige fyren ville nok blitt glad hvis jeg tok telefonen. Jesus blir enda gladere dersom du nok en gang vil følge ham.

Vi kan våke, be og stå opp og gå med ham

Enten du kommer  tilbake til Jesus for første gang, femte gang eller hundre og femte gang, så må du ikke si at du aldri skal svikte ham igjen. Det kan du ikke love. Erfaring viser at vi alt for ofte svikter på nytt. Men vi kan gjøre som Jesus sier. Vi kan våke, be og stå opp og gå med ham.

Dersom du ikke helt vet hvor du skal begynne etter en lang natts søvn, kan du begynne med påskebudskapet. Takk Jesus for at han tok på seg syndene dine og døde på korset. Les i Bibelen, be og gjør alt du kan for å holde deg våken.